10 redenen waarom de nieuwe Hellboy nu al Dé Kutfilm Van 2019 is

Veronica Superguide logo
10 redenen waarom de nieuwe Hellboy nu al Dé Kutfilm Van 2019 is

10 redenen waarom de nieuwe Hellboy nu al Dé Kutfilm Van 2019 is

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Vol goede moed gingen wij woensdag 10 april de nieuwe Hellboy kijken. Goed, de trailers zagen er een beetje flauw uit, en het was verdacht dat er nog een recensie-embargo was. Maar die eerste twee Hellboy-films waren wel zo ontzettend tof, dan zou het met deze derde toch ook wel goedkomen? Nou, mooi niet dus. Vol verbijstering aanschouwden we een misbaksel dat nu al de titel Kutfilm Van Het Jaar verdient. In de hoop dit prul hierna te vergeten proberen we het hier bij wijze van zelftherapie van ons af te schrijven. Laten we eens op een rijtje zetten waarom dit zo’n regelrecht rampzalige reboot is.

1 - Er is een totaal gebrek aan verhaal

Hellboy voelt aan als een Transformers-film; er zit amper een verhaal in, en wat er nog aan plot valt te ontrafelen raakt werkelijk kant noch wal. Bij de Transformers-films weten we al sinds Revenge of the Fallen uit 2009 dat ze werkelijk nergens over gaan, maar bij Hellboy is dat een ander verhaal. De films zijn gebaseerd op de comics van Mike Mignola, en die heeft genoeg verhalen geschreven waar heus wel wat van te maken valt. Dat is hier echter niet gebeurd.

2 - Hij is zo ontzettend veel slechter dan die uitstekende eerste twee films

De beide films van Guillermo Del Toro zaten vol met prachtige art direction, frisse humor en geweldige vondsten. Vooral Hellboy II: The Golden Army was  van begin tot eind een lust voor het oog met volop visuele pracht en praal. Na het zien van deze nieuwe Hellboy voel je je echter vies en wil je eigenlijk het liefst meteen douchen, of in elk geval je ogen spoelen.

3 - De monsters zijn stuk voor stuk irritant

Regisseur Neil Marshall heeft hiervoor onder meer de horrorkrakers Dog Soldiers en The Descent gemaakt. Geen wonder dus dat de in deze derde film de nadruk wat meer op het griezelwerk ligt. Alleen dan moeten ze dat wel goed doen; zowat elk monster wordt met een flinke jumpscare in beeld gebracht, alleen als die belabberde CGI-monsters er niet uit zien, dan is dat best wel irritant.

4 - Er is heel veel hartstikke nep CGI-bloed

Het bloed vloeit rijkelijk in deze nieuwe Hellboy, alleen is het er wel heel duidelijk met de computer bijgetekend. En dat terwijl regisseur Neil Marshall toch goed overweg kan met ‘practical effects’; bakken nepbloed zien er altijd echter uit dan computeranimatie, en is dat niet nog goedkoper ook? Het lijkt vaak net alsof je naar een videogame ziet te kijken in plaats van naar een speelfilm, en dat is best wel storend.

5 - Deze Hellboy is niet leuk slecht, maar alleen vervelend slecht

Je hebt slechte films en slechte films. Sommige slechte films zijn onbedoeld hilarisch, en die weten wij ook zeker te waarderen. Wij kunnen geen genoeg krijgen van The Room, hebben ons kostelijk geamuseerd bij Suicide Squad juist omdat het zo’n zooitje was, en alles waar David Hasselhoff in meespeelt zijn wij meteen helemaal voor in. Maar je hebt ook films die alleen maar saai zijn en op je zenuwen werken. Helaas behoort de nieuwe Hellboy tot de laatste categorie.

6 - Alle leuke stukjes zaten al in de trailer

Ook al moet bij Hellboy achter de schermen zowat alles misgegaan zijn wat mis kon gaan, toch zijn er een paar mensen die topwerk hebben geleverd: de editors die de trailers hebben gemonteerd. Want ook al waren die trailers dan niet zo flitsend, toch hebben deze montage-mannen als heuse schatgravers uit 120 minuten pure bagger de enige enigszins acceptabele fragmentjes weten te pikken. En dan hebben ze die ook nog omgesmeed tot een 120 seconden reclamefilmpje waarvan je denkt “Dat kan best leuk worden”. Nou, mooi niet dus.

10 redenen waarom de nieuwe Hellboy nu al Dé Kutfilm Van 2019 is

7 - Het “moneyshot” van de trailer blijkt een droomscène

Het meest vette shot van de trailer was natuurlijk het beeld van Hellboy die met horens en al op een enorme draak rondvliegt. Wie zou daar nou niet voor naar de bioscoop willen? Helaas blijkt dit shot in de trailer afkomstig uit een droomscène die net zo kort duurt als het shot in de trailer.

8 - Het lijkt een straight-to-video film die per ongeluk in de bioscoop is beland

Normaal gesproken kiest een studio eieren voor zijn geld als het een misbaksel als deze Hellboy in huis heeft, en komt zo’n film vervolgens niet in de bioscopen terecht om de verliezen te dekken. Studio’s Lionsgate en Millennium waren blijkbaar ervan overtuigd dat Hellboy een dusdanig grote naam is dat die heus wel genoeg stakkers zoals ons naar de bioscoop weet te krijgen. Of dat een goede keuze is moet nog gezien worden, want deze miskleun is dit weekend pijnlijk geflopt.

9 - Hij duurt veel te lang

Wat vaak nog een goede manier is om bij een slechte film de schade te beperken is om flink de schaar erin te zetten. Dan duurt zo’n film nog maar 90 minuten en zijn kijkers het vaak snel weer vergeten. Die wijze les hebben de makers van deze reboot echter in de wind geslagen: deze hellegang duurt 120 minuten, die aanvoelen alsof het er 180 zijn.

10 - Alles ging mis achter de schermen

Aan alles is te merken dat het bij deze film flink moet hebben gerommeld achter de schermen, en dat blijkt ook het geval. Zodra het recensie-embargo opgeheven was kwamen de eerste verhalen naar buiten over hoe regisseur Neil Marshall continu met de producenten overhoop lag, en dat Hellboy-acteur David Harbour en Ian McShane niet te genieten waren op de set. Normaal gesproken proberen acteurs of actrices die net een boutfilm hebben gemaakt om zich hier zo snel mogelijk van te distantiëren, zodoende heb je ook weinig interviews voorbij zien komen. Actrice Milla Jovovich houdt op haar Instagram echter stug vol dat deze reboot echt hartstikke vet is; die zal dus wel een contract hebben getekend waarbij ze een bepaald percentage van de opbrengst krijgt. Trap er niet in mensen!

Lees verder