Recensie White House Plumbers – 'Hilarisch politiek drama dat begint als een historische Ocean's Eleven'

Sinds president Trump weet iedereen dat het Witte Huis een hoop kleurrijke, incompetente figuren heeft gekend. Ook onder president Richard Nixon, want White House Plumbers gaat over twee van z’n handlangers die door een reeks fouten het Watergate-schandaal ontketenen.

White House Plumbers
© HBO Max

Watergate is zelfs in Nederland een beruchte naam. Het hotel in Washington D.C. was in de jaren 70 waar de democratische tegenkandidaat van Nixon z’n campagnekantoor hield. De president wilde weten wat hij uitspookte en gaf toestemming aan de ‘White House Plumbers’ om microfoontjes te plaatsen. Dat liep rampzalig af en dwong Nixon uiteindelijk om af te treden.

De tekst gaat verder onder de trailer

Brombeer en Dandy

De White House Plumbers was de bijnaam van een speciale eenheid die begon om informatielekkages naar de pers te voorkomen. Dat breidde al gauw uit naar criminele activiteiten zoals inbreken. E. Howard Hunt (Woody Harrelson) en G. Gordon Liddy (Justin Theroux) leidden de groep die het vuile werk voor de president opknapten. Hoewel de rest van White House Plumbers vrij waarheidsgetrouw wordt neergezet, leunen de twee acteurs meer in de rare trekjes van de agenten. Woody speelt Howard als een ervaren brombeer met een permanente grimas, terwijl Justin Gordon Liddy als een overijverige dandy neerzet met een radiostem.

Hilarische werkelijkheid

Natuurlijk waren de echte Howard Hunt en Gordon Liddy ook ongeveer zo, maar de twee acteurs maken er stripfiguren van en zetten zo de komische toon. Veel van de gebeurtenissen kunnen daarmee volledig serieus afgespeeld worden, want wat er allemaal fout ging is al hilarisch genoeg. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere mislukte inbraakpogingen in het Watergate-hotel omdat de slotenmaker het verkeerde gereedschap had meegenomen uit Miami.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

White house Plumbers
© HBO Max

Uitzonderlijk goede ondersteunende cast

White House Plumbers verandert gaandeweg van een historische Ocean’s Eleven naar een volwaardig politiek drama. Dat komt ook doordat de families van Gordon en Howard steeds meer betrokken raken bij het schandaal. Met name Lena Headey (Cersie uit Game of Thrones) als Howards veel competentere vrouw, Dorothy Hunt, balanceert de komedie en drama op perfecte wijze. De rest van de ondersteunende cast is ook uitzonderlijk goed samengesteld.

Pittige geschiedenisles

Met slechts vijf afleveringen zet White House Plumbers een hoog tempo in, wat zeker helpt met de humor. Alleen Nederlanders zullen zich soms achter de oren krabben door alle namen en politieke gebeurtenissen. Dat heeft wel als voordeel dat bepaalde schokkende onthullingen en gebeurtenissen in de latere afleveringen alsnog een verrassing zijn en des te meer impact krijgen.

Conclusie

White House Plumbers bewijst weer hoe bizar het Watergate Schandaal was en hoe onbedoeld grappig de echte politiek soms kan zijn. Woody Harrelson en Justin Theroux vormen een fantastisch komisch duo en worden geholpen door een volgestouwde cast aan topacteurs. De gemiddelde Nederlander zal moeite hebben om al het politieke gekonkel en gestuntel te volgen, maar de scherpe humor maakt vrijwel alles goed.

White House Plumbers is te zien op HBO Max. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. 

Meer van HBO Max

White House Plumbers