Recensie UnPrisoned – 'Serieuze thema's en goede grappen in comedyserie van de bovenste plank'

Unprisoned volgt psycholoog en alleenstaande moeder Paige (Kerry Washington) die na 17 jaar haar vader Edwin (Delroy Lindo) ophaalt uit de gevangenis. Maar wat moet je met een voormalig criminele vader die eindelijk in je (schijnbaar) perfecte leventje wil stappen?

UnPrisoned

Het knappe van UnPrisoned is hoe het tegelijkertijd ontzettend grappig én voelbaar zwaarmoedig kan zijn. Doodserieuze onderwerpen zoals familietrauma en institutioneel racisme, worden respectvol behandeld maar met een lichtheid waardoor UnPrisoned toch een sitcom blijft.

Waargebeurd

Bedenker en schrijfster Tracy McMillan putte uit haar eigen ervaringen met haar zwarte vader en zijn gevangenisverleden, wat veel oprechtheid brengt naar de verhaallijnen, ook al is het overkoepelende scenario van UnPrisoned (psycholoog heeft haar eigen leven niet op orde) een voorspelbaar sitcom-format.

De tekst gaat verder onder de trailer

Levensles

Kerry Washington speelt Paige lekker scherp, als een Instagram-beroemde lifecoach die elke aflevering met een levensles op haar Stories begint. Toch zie je dat ze zichtbaar twijfelt over of haar vader werkelijk kan veranderen. Dat levert een bak stress op die ze niet kan gebruiken voor haar aankomende TED-talk. Oh en haar vriend, die nog getrouwd is, wil maar niet scheiden van z’n vrouw.

Blijven liegen

Na 17 jaar in de bak is de oude Edwin (gespeeld door een briljante Delroy Lindo) klaar met illegale activiteiten. Hij wil eerlijk werk vinden en voor z’n dochter en kleinzoon Finn (Faly Rakotohavana) zorgen. Natuurlijk heeft de oude baas wat wijze levenslessen over liefde en zwarte cultuur voor z’n familie. Maar comedyserie UnPrisoned is op z’n best wanneer het van het gebaande pad afgaat en wat serieuzer is. Edwin blijft als voormalige gedetineerde een derderangsburger die nergens aangenomen wordt in de VS. Hij blijft liegen en doen alsof alles goedkomt, wat meer problemen geeft dan het oplost.

De tekst gaat verder onder de video

Opa weet raad

Delroy Lindo brengt een warmte en oprechtheid naar de rol waardoor je ondanks z’n fouten toch voor hem blijft duimen. En op het eind ben je zelfs jaloers dat hij niet jouw vader is. Met name de scènes waarin hij z’n kleinzoon helpt zijn prachtig. Finn is door z’n lichtere huidskleur onzeker over zijn identiteit, maar opa weet daar wel raad mee.

Conclusie

UnPrisoned is een familiesitcom van de bovenste plank. Het wat uitgekauwde idee van een vervreemd familielid die de bol op stelten komt zetten, wordt meesterlijk uitgewerkt. Ingewikkelde thema’s over familietrauma en racisme zijn geweldig vermengd tussen de grappen door, en het acteerwerk van vader, dochter en kleinzoon maakt het af.

UnPrisoned staat nu op Disney+.

Meer van Disney+