Recensie The Old Man – Jeff Bridges maakt een knallend debuut als actieheld

The Old Man
© FX

Het is een beetje oneerbiedig om de thrillerserie The Old Man te omschrijven als ‘The Dude in Taken’, maar Jeff Bridges gaat wel effectief Liam Neeson achterna.

 

Eerst zien we Jeff Bridges als rouwende weduwnaar Dan Chase, die een dagelijkse routine heeft en de serietitel helemaal bevestigd. Als een onverlaat inbreekt, wordt echter duidelijk dat Chase niet voor de poes is. Hij was dertig jaar geleden betrokken bij duistere zaakjes en FBI-topman Harold Harper (John Lithgow) moet daarom aan de bak om die oude bekende op te snorren.

Laat the dude met rust

Jeff Bridges heeft nog nooit eerder een vaste rol in een serie gespeeld maar in The Old Man voelt hij zich als een vis in het water en weet hij het jongere tegenstanders geloofwaardig moeilijk te maken. Aangezien dit de sympathieke ‘dude’ uit The Big Lebowski is, hoop je dat ze hem met rust laten en hij verder kan chillen met zijn trouwe honden en nieuwe liefde.

 

Sympathie voor beide sterke partijen

Omdat Harold Harper, die zijn eigen persoonlijke verlies heeft geleden en daar om treurt, minstens zo sterk wordt gespeeld door John Lithgow, krijg je sympathie voor beide partijen. Je hoopt bij het kijken van The Old Man dat ze allebei een happy end zullen krijgen. Het wordt echter al snel duidelijk dat zoiets erg onwaarschijnlijk is en dat geeft extra spanning.

The Old Man
© FX

De jonkies zijn nog iets te klein

Tussen deze twee oude rotten ontwikkelt zich in The Old Man een fijn kat- en muisspel waaraan de jonkies om hen heen proberen mee te doen, maar die zijn er duidelijk nog te klein voor. Deze twee mannen hebben al het nodige gezien en meegemaakt - zowel de acteurs als hun personages – en dat geeft de boel vanzelf meer diepte dan de gemiddelde actieserie.

 

Iedereen speelt hier spelletjes

Die twee mannen zijn niet de enige die spelletjes spelen en het duurt even voordat in The Old Man alle kaarten op tafel liggen. Of beter gezegd: bijna alle kaarten. Want zelfs aan het einde van het eerste seizoen heb je het idee dat je nog niet de helft weet van alles wat hier speelt. En dat is niet eens zo erg: een tweede seizoen met Jeff en John klinkt ons als muziek in de oren.

The Old Man
© FX

Conclusie

The Old Man heeft een mooie balans tussen rustmomenten en gewelddadige actie, maar de grootste kracht zijn de twee hoofdrolspelers Jeff Bridges en John Lithgow. Dat geeft de prima thrillerserie meer diepgang dan het zoveelste Liam Neeson actievehikel

The Old Man is te zien op Disney+.