Recensie The Good Mothers – 'Ondanks het trage tempo blijft het grimmige drama boeien'

The Good Mothers vertelt het waargebeurde verhaal van drie vrouwen uit de machtige ‘Ndrangheta maffiafamilie. Ze getuigen over de criminele praktijken van hun familie en worden ondertussen constant bedreigd. Dat maakt een zeer indrukwekkende misdaadserie.

The Good Mothers
© Hulu

In 2010 begon Anna Colace (Barbara Chichiarelli), van de anti-maffia-eenheid van de Italiaanse politie, met een compleet nieuwe aanpak: het benaderen van de vrouwen van de maffialeden. De misdaadfamilies van Calabrië worden door mannen gedomineerd en vrouwen zijn altijd tweederangs. De Achilleshiel, zo blijkt. Meestal zijn de vrouwen in de ruimte als er criminele zaken worden besproken. Ook doen ze veel van het vuile werk, zoals beschermingsgeld ophalen.

De tekst gaat verder onder de trailer

De ‘Ndrangheta-familie

Het begin van de serie begint wat stroef omdat het zoveel hoofdrolspelers moet introduceren, en ook nog de complexe wereld van de ‘Ndrangheta-familie. Denise (Gaia Girace) verliest plotseling haar moeder, die toevallig al in het getuigenisprogramma zat. Haar criminele vader weet van niks, maar Denise is genoeg gewaarschuwd dat ze beter weet.

Mishandeling

Maria Concetta Cacciola (Simona Distefano) wordt ondertussen mishandeld door haar vader, die haar en haar kinderen als gevangenen behandelt. Giuseppina Pesce (Valentina Bellè) is de derde getuige en te slim volgens haar jaloerse man. Haar mening brengt haar vaak in de problemen.

Geen glitter en glamour

Alle drie de vrouwen worden emotioneel en fysiek mishandeld en The Good Mothers laat dat ook duidelijk zien. Dat maakt de serie soms moeilijk om te kijken, maar altijd indrukwekkend. De sfeer is grimmig ondanks de schilderachtige Italiaanse landschappen en stadjes. De ‘Ndrangheta-familie is dan misschien de baas in de regio, de gezinnen leven in kleine, troosteloze woningen. Zelfs de beste maffiadrama’s laten wat glitter en glamour van het misdadige leven zien, maar The Good Mothers wil daar niets van weten. Het is een duistere, paranoïde wereld waarin de maffia leeft. En als je je tegen de familie keert, verdwijn je en word je gewoon vergeten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Good Mothers
© Hulu

Het begin van de strijd

The Good Mothers houdt een traag tempo aan en je zit niet altijd op het puntje van je stoel, maar het verhaal blijft boeien. De drie vrouwen worden door Anna in getuigenbescherming genomen, maar dat is pas het begin van de strijd. De families chanteren de vrouwen emotioneel, met brieven geschreven door hun kinderen en beloftes dat ze een beter leven krijgen. De staat is niet te vertrouwen, ook al weten de getuigen wat voor hel ze wacht als ze terugkeren. Die tweestrijd bracht Alex Perry in het gelijknamige boek al in pijnlijk detail naar voren en de serie vertaalt dat erg goed naar het scherm.

Conclusie

De echte Italiaanse maffia kent geen glitter en glamour, maar is een paranoïde wereld waarin vrouwen niks mogen behalve de rol van traditionele huisvrouw spelen. Dat bleek in 2010 de ondergang van de ‘Ndrangheta-familie te worden. The Good Mothers is wat traag, maar daardoor komen de schokkende gebeurtenissen des te harder aan. Een indrukwekkende misdaadserie over dappere vrouwen die een van de grootste maffiaorganisaties op de knieën kreeg.

The Good Mothers kijk je nu op Disney+.

Meer van Disney+