Recensie Still: A Michael J. Fox Movie – ‘Geen sentimenteel gedoe in dit indrukwekkende portret'

Acteur Michael J. Fox speelt niet zijn beste rol in Back to the Future of de serie Family Ties, maar in deze indrukwekkende documentaire over zijn eigen leven.

Still: A Michael J. Fox Movie
© Apple TV

De laatste jaren lijkt Michael J. Fox weinig meer te doen dan gastrollen spelen in series als The Good Fight en Designated Survivor. Niks is minder waar, want de acteur is druk met knokken voor hogere subsidies voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson, zichzelf zo gezond mogelijk houden, tijd doorbrengen met zijn gezin en deze documentaire over zijn leven maken.

Hij gaat strompelend over straat

Ook al weten we dat Michael J. Fox inmiddels de zestig is gepasseerd, en al de helft van die tijd aan Parkinson lijdt, is het toch even schrikken om hem strompelend over straat te zien lopen. Het feit dat hij zoiets meteen aan het begin van Still: A Michael J. Fox Movie laat zien, zegt iets over de openhartigheid waarmee hij in deze film over zichzelf en zijn ziekte praat.

De tekst gaat verder onder de trailer van Still: A Michael J. Fox Movie

Michael J. Fox kan echt niet meer stil zitten

Terwijl we in de Apple TV+ Original zien hoe moeilijk Michael J. Fox het nu heeft, gaan we ook terug in de tijd om te zien waar zijn acteerpassie vandaan komt en hoe moeilijk het altijd voor hem was om stil te zitten. Hij ziet zelf ook wel de ironie van het feit dat hij zoiets inmiddels letterlijk niet meer kan door onwillekeurige bibbers, met dank aan die verdomde Parkinson.

De documentaire doet niet aan sentimenteel gedoe

Vandaar dat eerste woordje in de titel Still: A Michael J. Fox Movie, wat tegelijkertijd slaat op het gegeven dat de kleine Canadese Hollywoodster nog steeds (‘still’) zichzelf is. We zien hem ook thuis met zijn vrouw Tracy Pollan (met wie hij al 35 jaar getrouwd is) en hun vier kinderen, die net als hij wars van sentimenteel gedoe lijken te zijn en dat is een verademing.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Still: A Michael J. Fox Movie
© Apple TV+

Michael J. Fox vertelt zijn eigen verhaal

Regisseur Davis Guggenheim won in 2007 een Oscar met zijn documentaire An Inconvenient Truth en weet ook weer iets moois van Still: A Michael J. Fox Movie te maken. Guggenheim laat Michael J. Fox namelijk zijn eigen verhaal vertellen en illustreert dat met fragmenten van diens films en nagespeelde scènes, wat zorgt voor een erg beeldend en interessant geheel.

Conclusie

Still: A Michael J. Fox Movie is een mooie film voor meer dan alleen de fans, omdat het op een originele manier Fox’ levensverhaal vertelt, een gezicht geeft aan Parkinson en een lans breekt voor het leven nemen zoals het komt en je niet verstoppen.

Still: A Michael J. Fox Movie is te zien op Apple TV+.

Wil je nog meer informatie over Still: A Michael J. Fox Movie? Check dan dit artikel. En wist je dat de acteur in 2022 weer op het podium stond met Back to the Future-collega Christopher 'Doc Brown' Lloyd.

Still: A Michael J. Fox Movie

Still: A Michael J. Fox Movie