Recensie Scream VI – ‘Subliem slashervervolg voelt even fris als vertrouwd’

Slechts een jaar na hun laatste confrontatie met Ghostface, worden de personages, die het hebben overleefd, opnieuw belaagd door een mysterieuze moordenaar. Ondanks het overbekende uitgangspunt, weet Scream VI toch weer te verrassen en te vermaken. Niet in de laatste plaats door een gloednieuwe arena!

Scream VI

In 1996 keerde horrormaestro Wes Craven (A Nightmare on Elm Street) het slashergenre binnenstebuiten met Scream. In deze instant-klassieker werd een groepje tieners opgejaagd door een sadistische seriemoordenaar. Tot zover niets nieuws onder de zon, ware het niet dat het slachtvee deze keer bestond uit horrorfans die bekend waren met de regels van de slasherfilms. Handig, die voorkennis, maar de body count was er beslist niet minder om.

Ghostface

In alweer het vijfde vervolg op Scream hebben Tara (Jenna Ortega) en haar vrienden Woodsboro verruild voor New York om filmwetenschappen te studeren. Grote zus Sam (Melissa Barrera) is haar achterna gereisd om een oogje in het zeil te houden. Dat is maar goed ook, want het duurt uiteraard niet lang voordat de eerste studenten op bloedige wijze aan hun eind komen. Aan de gezusters Carpenter de taak om de nieuwe Ghostface-moordenaar te ontmaskeren, voordat ze zelf aan het mes worden geregen.

De tekst gaat verder onder de trailer

The Big Apple

De grootste troef van Scream VI is dat de film zich afspeelt in The Big Apple. Regisseurs Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett, die ook de vorige Scream-film maakten, halen heel wat rendement uit de nieuwe grootstedelijke setting. Met als hoogtepunt een bijzonder ongezellige nachtrit in de ondergrondse van New York. Meer goed nieuws voor slasherfans: de kills zijn in dit vervolg net wat grover en goorder dan in zijn voorgangers.

Bekende ingrediënten

Daarbij biedt deeltje 6 alle ingrediënten die de reeks zo populair maakt bij de liefhebbers. Het feit dat veel van de slachtoffers filmwetenschappen studeren, betekent dat er weer kwistig kan worden gestrooid met subtiele en minder subtiele horrorverwijzingen. Ook maken weer heel wat fanfavorieten uit de vorige delen hun opwachting in dit vervolg. En de openingsscène met een gastrol voor Samara Weaving (Ready or Not) kan zich meten met de beste ‘cold opens’ uit de reeks. Helaas moeten we het deze keer wel voor het eerst stellen zonder Scream Queen Neve Campbell als Sidney.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Scream 6
© Philippe Bossé

Herkauwen

Jammer genoeg kakt het tempo soms wat in. De reeks heeft inmiddels zo’n uitgebreide voorgeschiedenis, dat er heel wat minuten worden gespendeerd aan het herkauwen van alle gebeurtenissen uit de vorige films. Daarbij kan het misschien geen kwaad om een extra ongeschreven regel toe te voegen aan het genre: anderhalf uur is lang zat voor een slasher. Maar als dit vlijmscherpe vervolg iets bewijst, dan is het wel dat de reeks nog lang niet is doodgebloed.

Conclusie

Ondanks dat de Scream-formule inmiddels overbekend is, voelt deeltje nummer zes even fris als vertrouwd. Dat is vooral te danken aan de gloednieuwe setting, waarin Ghostface helemaal los kan gaan. Voeg daarbij een sympathieke cast, de nodige metahumor en een aantal oprecht spannende scènes, en dan is deze schreeuw nog lang niet schor.

Scream VI is te zien in de bioscoop.

Meer bioscoopfilms