Recensie Platonic – 'De comedyserie vol drugtrips en bizarre diefstallen is soms iets té genuanceerd'

Gelijk in de eerste aflevering maakt AppleTV+ serie Platonic al een grap over When Harry Met Sally. Net als die romcom-klassieker verkennen Seth Rogen en Rose Byrne een platonische vriendschap. Gaat ze dat lukken of eindigen ze toch in bed?

Platonic
© Apple

Platonic komt uit de koker van Nicholas Stoller en hij werkte al met Seth Rogen en Rose Byrne aan de twee Bad Neigbours-films. Prima comedies waarin de twee een jong stel spelen. Nu zijn ze veertigers maar de natuurlijke chemie tussen Rose en Seth werkt beter dan ooit.

Platonic begint met een knallende ruzie

Sylvia (Rose Byrne) en Will (Seth Rogen) kennen elkaar al sinds hun kindertijd, maar jaren geleden kregen ze knallende ruzie en dat kwam niet meer goed. Dan ziet Sylvia dat Will gescheiden is en probeert ze eindelijk de strijdbijl te begraven. Dat komt ook deels omdat zij een verveelde helikoptermoeder is en haar professionele en persoonlijke leven heeft opgeofferd voor haar drie kids. Haar schijnbaar perfecte man Charlie (Luke MacFarlane) keurt het verzetje dan ook goed. Daar komt hij gauw op terug.

De tekst gaat verder onder de trailer van Platonic

Seth Rogen is weer een mankind

Will kan niet meer verschillen van Sylvia als ie z’n best deed, en wordt door Seth gespeeld als een mankind met migraine-opwekkende outfits. Hun eerste ontmoeting is bijna fysiek pijnlijk van de houterigheid, maar levert Sylvia wel een uitnodiging op voor Wills nieuwe hipsterkroeg, waar hij ook het bier brouwt.

De afleveringen duren maar 30 minuten

Daar laait de vriendschap weer op, meer uit wanhoop omdat ze twee dolende zielen blijken te zijn. Ze hebben beide geen idee wat ze met hun midlife crisis aan moeten. Sylvia heeft naast haar kinderen eigenlijk niets om de dagen te vullen, terwijl Will steeds meer beseft dat hij met z’n geforceerd jonge uitstraling een sneu cliché is. Ze hebben allebei niet de oplossing gereed voor elkaars problemen en dat levert verrassend intelligente avonturen op met genuanceerde conclusies. Ze zijn ook lekker hapklaar met maar 30 minuten per aflevering.

Platonic zit vol lompe comedy

Platonic wordt gelukkig nooit te zwaar en Seth Rogen-fans kunnen de gebruikelijke lompe comedy van hem verwachten. Zo stelen ze een hagedis bij z’n ex vandaan, terroriseert het stel een bejaardentehuis en reageert Sylvia heel verkeerd op haar eerste neusvol ketamine. Het voelt nooit geforceerd ondanks de gekkigheid, omdat de twee acteurs zo goed op elkaar zijn ingespeeld. Ze weten daarbij precies de juiste hoeveelheid (seksuele) spanning over te brengen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Platonic
© Apple TV+

Hebben ze nou wel of geen seks?

De bijpersonages zijn ook erg grappig, wat het jammer maakt dat ze weinig te doen hebben. De meesten geloven bijvoorbeeld niet dat Sylvia en Will geen seks hebben. Of zoals Sylvia’s man het jaloers verwoordt: “I know that Will and Sylvia are not fucking, but it almost feels like they’re getting off on the fact that they could be fucking.” Uiteindelijk zorgen alle genuanceerde boodschappen over liefde, vriendschap en midlife crisis ervoor dat Platonic in z’n laatste afleveringen een beetje uitdooft. Er wordt een spanningsboog opgebouwd naar iets maar het stelt weinig voor. Je kan ook té genuanceerd zijn.

Conclusie

Platonic is genieten dankzij Rose Byrne en Seth Rogen, maar het durft ook vraagtekens te zetten bij wat een midlife crisis en vriendschap nu inhouden. Daar komen verrassend genuanceerde antwoorden uitrollen, maar wees gerust: de comedy heeft nog genoeg drugtrips en bizarre diefstallen om bij te bulderen.

Platonic is te zien Apple TV+.

Meer van Apple TV+

Platonic

Platonic
Cast
Seth Rogen, Rose Byrne, Luke MacFarlane, Tre Hale
Lengte
10 afleveringen van circa 30 minuten