Recensie Next in Fashion seizoen 2 – ‘Los van de toffe modeshows heeft de realityserie niks te bieden’

Het tweede seizoen van Next in Fashion heeft Gigi Hadid als nieuwe co-host, maar ook het populaire model weet de modewedstrijd niet aantrekkelijk te maken voor een breed publiek.

Next in fashion seizoen 2

Na het eerste seizoen werd Next in Fashion gecancelled, maar die keuze is gelijk teruggedraaid of de programmamakers hebben die memo niet gekregen. Het tweede seizoen van de realityserie, waarin modedesigners met elkaar strijden om de ultieme designer te worden, gaat gewoon verder op de vaste voet.

Beter als model

De makers hebben zelfs een grote naam weten te vinden om model Alexa Chung te vervangen als nieuwe co-host. Dit keer presenteert Gigi Hadid het programma met Queer Eye’s mode-expert Tan France. Op basis van haar populariteit en modellencarrière is zij een logische keuze als presentatrice, maar het is duidelijk niet haar vakgebied. Ze heeft weinig chemie met Tan en wanneer ze een poging doet om met de deelnemers te praten, weet ze vaak niet wat ze moet zeggen.

Topdesigners?

Tan zelf is ook geen sterke presentator. Hij komt snel arrogant en betuttelend over. In Queer Eye was dat geinig omdat hij mensen zonder enige gevoel van mode een make-over gaf, maar in Next in Fashion werkt hij met topdesigners. Al maakt het programma dat niet altijd duidelijk. De modeontwerpers hebben duidelijk ervaring en praten over hun eigen bedrijf en de mensen voor wie ze kleding maken, maar tegelijkertijd worden ze afgeschilderd als amateurs, die met deze Netflix-show hopen door te breken als designer.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Next in Fashion seizoen 2
© Netflix

Lastig om mee te leven

In ieder aflevering leer je hen iets beter kennen en krijg je meer sympathie voor de paradijsvogels. Wanneer de derde deelnemer naar huis wordt gestuurd, is de groep al zo hecht dat er gelijk tranen vloeien. Maar dit zijn geen herkenbare types, zoals in Heel Holland Bakt of MasterChef. Iedere deelnemer is een uitbundige creatieveling, die mode héél erg serieus neemt. Daardoor is het lastig om echt met hen mee te leven.

On the catwalk, yeah

De kracht van het programma zit hem vooral in de presentatie van de gemaakte kleding. Aan het begin van de aflevering krijgen de deelnemers een opdracht, dan zie je hoe de designers worstelen om hun outfit op tijd af te krijgen, waarna de looks uitgebreid gepresenteerd worden op de catwalk. Het is bewonderingswaardig om te zien wat voor extravagante creaties ze weten te creëren, maar de aandacht verslapt gelijk wanneer de jury daarna ieder kledingstuk afzonderlijk gaat beoordelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Next in Fashion seizoen 2
© Netflix

Conclusie

Next in Fashion is een realityserie voor mensen die interesse hebben in high fashion, maar wie liever een makkelijke spijkerbroek aantrekt, zal geen boodschap hebben aan dit programma. De deelnemers zijn niet herkenbaar, de presentatoren zijn niet heel sterk, het jurycommentaar is slaapverwekkend en los van de toffe modeshows heeft Next in Fashion niks te bieden.

Next in Fashion seizoen 2 is te zien op Netflix.

Meer van Netflix