Recensie Murdaugh Murders: A Southern Scandal – 'Deze spannende docu maakt je woedend'

Al een dikke honderd jaar maakt advocatenfamilie Murdaugh de dienst uit in South Carolina. Daar komt een einde aan wanneer zoon Paul een dodelijk ongeluk veroorzaakt. De documentaireserie Murdaugh Murders: A Southern Scandal vertelt dit schokkende verhaal als een spannende thriller.

Door Ruben Praster
Murdaugh Murders
© Netflix

Op een avond is Paul Murdaugh met een groepje vrienden op pad en zoals altijd is het rijkeluiszoontje weer eens ladderzat. Om niet opgemerkt te worden, pakken de tieners de boot om naar een feestje te gaan. Dit loopt helemaal fout wanneer Paul een dodelijk ongeluk veroorzaakt, waarbij goede vriendin Mallory Beach om het leven komt. Vader Alex doet er alles aan om dit in de doofpot te stoppen, maar dan komen zijn eigen geheimen boven water.

True Detective

Het verhaal van Murdaugh Murders: A Southern Scandal lijkt rechtstreeks uit een thriller te komen en zou zomaar een nieuw seizoen kunnen zijn van True Detective. Maar dit actuele verhaal vol leugens, corruptie en moord is écht gebeurd en houdt Amerika in de ban. Want de dood van Mallory Beach was nog maar het begin. Paul en zijn moeder Maggie werden een paar jaar na het ongeluk vermoord en Alex is de hoofdverdachte van dit familiedrama.

Paul is de schurk

De Netflix Original weet in drie afleveringen helder te maken wat er is gebeurd. Vooral de eerste aflevering gaat diep in op het dodelijke bootongeluk. Daarbij wordt vooral Paul neergezet als de grote boosdoener. De tiener was een lieve knul, behalve als hij te veel had gedronken. En dankzij pappies invloed kon bad boy Paul overal mee wegkomen. Zo hier en daar wordt wel genoemd dat hij doodongelukkig was, maar de analyse van zijn persoonlijkheid blijft oppervlakkig.

Murdaugh Murders
© Netflix

Making a Murdaugh-er

Murdaugh Murders: A Southern Scandal gaat niet te veel de diepgang in en blijft op de oppervlakte om een spannend verhaal te vertellen. Dat doet de Netflix Original op voortreffelijke wijze. De familieleden hebben heel wat op hun kerfstok en door hun machtige positie binnen de gemeenschap konden ze overal mee wegkomen. Het is onmogelijk om daar niet boos om te worden en wie woedend werd tijdens Making a Murderer krijgt voldoende redenen om iets naar de tv te gooien.

Open vragen

De mannen lijken daarnaast ook nog eens op cartooneske schurken en je kunt niet wachten om te zien hoe de rechtbank met hen afrekent. Dat gebeurt alleen niet... De rechtszaak tegen Alex loopt nog steeds en de verschillende moordonderzoeken, waar de Murdaughs iets mee te maken hebben, zijn nog niet afgesloten. Dat zorgt voor een aantal open vragen. Want heeft Alex inderdaad zijn vrouw en kind vermoord? En heeft zoon Buster ook bloed aan zijn handen?

Making a murderer
© Netflix

Duurt te kort

De Netflix Original heeft daarnaast veel betrokkenen niet gesproken. Er zijn geen confrontaties met corrupte agenten en de overgebleven Murdaughs houden hun kaken stijf op elkaar. Er zal zonder twijfel een vervolg komen op deze docu, maar de driedelige serie voelt vooralsnog te kort.

Conclusie

In tegenstelling tot de meeste Netflix-documentaires vertelt Murdaugh Murders: A Southern Scandal een heel actueel verhaal. De rechtszaak tegen Alex Murdaugh is nog lang niet voorbij en kan zich zomaar jaren voortslepen. De serie eindigt daardoor onbevredigend, maar dat maakt de drie ijzersterke afleveringen niet minder spannend en fascinerend.

Murdaugh Murders: A Southern Scandal is op Netflix te zien.