Moon Knight

Veronica Superguide logo
Moon Knight
SuperheldenMarvel

Recensie Moon Knight – Fascinerende held in een cliché Marvel-avontuur

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Oscar Isaac is momenteel een van de beste acteurs in Hollywood en dus een hele aanwinst voor Marvel. Kan de topacteur lekker losgaan als de Disney+ MCU-held Moon Knight?

Deze recensie is gebaseerd op de eerste 4 afleveringen van Moon Knight

Moon Knight is een nieuwe Marvel-held die qua vechtstijl en krachten het meeste wegheeft van Batman, maar dan in een wit kostuum. In de Marvel-wereld is hij de strijder van de Egyptische maangod Khonshu, die hem opdracht geeft om criminaliteit te bestrijden en desnoods te doden.

Meerdere persoonlijkheden in één superheld

Tot zover vrij standaard superheldenkost… maar wat als de held leidt aan een dissociatieve identiteitsstoornis? Oftewel er zitten meerdere persoonlijkheden in zijn hoofd? Het overkomt de Londense Steven Grant (Oscar Isaac) die grote blackouts heeft en regelmatig aan de andere kant van de wereld wakker wordt.

Zelfs wanneer hij zich vastbindt aan zijn bed en alle deuren en ramen dichtplakt, weet zijn tweede persoonlijkheid (Marc Spector) toch te ontsnappen als Moon Knight.

Moon Knight

Egyptische maangod

Het is een interessant concept voor een superheld, want geen van beide personen kan hier wat aan doen. Ze symboliseren ook verschillende versies van Moon Knight en kunnen zelfs praten met hun Egyptische maangod.

Bekende Marvel-formule

De eerste afleveringen van Moon Knight zijn steengoed doordat de serie de tijd neemt om deze complexe held te introduceren. Er volgen in de latere afleveringen nog wat slimme plot twists, maar helaas klikt Moon Knight daarna al gauw in de bekende Marvel-rails met een inmiddels alledaags avontuur om de wereld te redden.

Moon Knight

Thanos Light

Dit is vooral duidelijk in de Marvel-schurk van de week, gespeeld door Ethan Hawke. Als Arthur Harrow wil hij een andere Egyptische god tot leven wekken, wiens krachten de mensen met ‘criminele gedachten’ gelijk kan uitschakelen. Een soort uitroeiing dus zoals een zekere paarse alien al eens deed in Avengers. Niet alleen onorigineel, echt intimiderend wordt deze Harrow met z’n maffe cultus nooit.

Voor de rest is Moon Knight wel een fascinerende held en steelt Oscar Isaac de show in bijna iedere scène. Of hij nou de klungelige Brit Steven Grant speelt of de vastberaden Amerikaan Marc Spector. Met name de eerste afleveringen van Moon Knight behoren tot de beste Disney+ MCU-episodes.

Conclusie

Moon Knight is vooral meer van de bekende Marvel miniserie formule, dus als je daar iedere keer van smult op Disney+, wil je dit zeker zien. Als held gespeeld door een uitstekende Oscar Isaac, zijn vooral de eerste paar afleveringen geweldig. Daarna grijpt het helaas te vaak terug naar MCU verhaalideeën die we inmiddels als cliché kunnen bestempelen.

Moon Knight is te zien op Disney+. Iedere woensdag is er een nieuwe aflevering. 

Lees verder