Anthony Mackie en Sebastian Stan in The Falcon and The Winter Soldier

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Anthony Mackie en Sebastian Stan in The Falcon and The Winter Soldier

Het einde van Falcon and the Winter Soldier uitgelegd

|
|

Laatste update:

Oké, oké, het einde van WandaVision was een stuk ingewikkelder, maar mocht je net de finale van Marvel-serie The Falcon and The Winter Soldier hebben gezien: ook hier volgden de reveals elkaar in rap tempo op. We nemen alles nog even rustig met je door!

De nieuwe Captain America

Er is nu echt geen twijfel meer mogelijk: Sam Wilson (Anthony Mackie) is de nieuwe en enige echte Captain America - inclusief een geweldig nieuw superheldenkostuum uit Wakanda. Met het vibranium-schild, die vermoedelijk ook vibranium-vleugels én Redwing in zijn arsenaal, is 'ie misschien wel net zo sterk en gevaarlijk als de OG-Cap. Een zwarte Captain America is hartstikke monumentaal en belangrijk. We kunnen niet wachten om te zien in welke series en films we Sam Wilson allemaal gaan terugzien.Misschien wel... als de leider van de nieuwe Avengers?

U.S. Agent

John Walker (Wyatt Russell) gaat voortaan ook door het leven met een nieuwe superhelden-persona. Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus) - van wie we nog steeds niet weten wat haar doel nu eigenlijk is - schoot hem te hulp nadat de senaat hem van al zijn titels ontdeed. Hoewel John zichzelf in de finale weer een beetje geloofwaardig maakte door Sam en Bucky (Sebastian Stan) te helpen, zal 'ie geen officiële superheldenstatus meer krijgen van de overheid. 

Maar goed, zoals je hierboven ziet komt Johns nieuwe helden-naam - U.S. Agent. - helemaal niet uit de lucht vallen. In de comics loopt 'ie al jaren rond, inclusief nagenoeg hetzelfde kostuum. Of hij in de MCU een held of slechterik gaat zijn, blijft nog in het midden, al vermoeden we dat het meer in de richting van een anti-held zal gaan.

De Power Broker

De reveal die je wist dat zou komen: Sharon Carter (Emily VanCamp) was Power Broker all along. Ze trok aan de touwtjes als de kingpin van Madripoor en hielp de Flag Smashers. Nu de overheid haar gratie verleende én haar oude CIA-job teruggaf, gaat ze die slinkse macht alleen maar uitbreiden. We verwachten dat ze deze slechteriken-status nog wel even volhoudt in meerdere Marvel-series en/of -films - je kunt haar nu niet zomaar aan de kant zetten. En, niet vergeten: Sam en Bucky hebben nog geen idee!

Wie Sharon belde in de mid-credits-scene weten we niet, al zou dat natuurlijk zomaar Valentina kunnen zijn. Zij lijkt ons ook iemand die erg lekker gaat op macht. Nog. Meer. Macht.

Zemo

Zelfs vanuit de superbeveiligde Raft-gevangenis kan Zemo (Daniel Brühl) dood en verderf zaaien. Zijn trouwe butler blies even een busje vol Flag Smashers op. Dat betekent ook dat hij zijn levensdoel - een wereld zonder super soldiers - nog steeds niet uit het oog is verloren. Voor zover we weten zijn Isaiah Bradley, Bucky en John Walker nu nog de enige levende super soldiers. Tenzij Steve Rogers ook nog leeft, natuurlijk.

Bucky Barnes en Isaiah Bradley

We sluiten af met de twee tranentrekkers van de finale. Als eerste: Bucky die Yori Nakajima vertelt dat hij degene was die zijn zoon ombracht. Hoe pijnlijk ook: dit zorgde er wel voor dat Bucky alle namen op zijn therapie-lijstje eindelijk kon 'afstrepen'. Hij kan de toekomst weer met open vizier tegemoet, met veel minder ballast uit zijn Hydra-tijd. Ook Isaiah Bradley kreeg een mooi en emotioneel. afsluit-momentje. Sam zorgde ervoor dat de getergde super soldier - die door toedoen van de overheid jarenlang onterecht vastzat - eindelijk de erkenning kreeg die hij verdiende. Het befaamde museum, dat we al vaker zagen, heeft nu een soort mini-expositie over Isaiah.

The Falcon and The Winter Soldier is voor nu afgelopen. Als er een tweede seizoen komt, gaan we Bucky hoe dan ook terugzien!

Lees verder