Recensie Mon crime – 'Een ouderwets moordmysterie, dat wel iets moderner had mogen zijn'

Het Franse moordmysterie Mon crime is gebaseerd op een oud toneelstuk en had wel wat moderne elementen kunnen gebruiken, zoals een snellere montage.

Mon crime
© September Film

In de jaren dertig weet de jonge actrice Madeleine (Nadia Tereszkiewicz) een te opdringerige theaterpief van zich af te slaan. Helaas wordt die engerd kort daarna vermoord en daardoor wordt Madeleine automatisch de hoofdverdachte. Gelukkig is haar huisgenoot Pauline (Rebecca Marder) een advocaat op zoek naar werk, maar of zij overtuigend genoeg is...

De tekst gaat verder onder de trailer

Inspiratie uit de filmgeschiedenis

Regisseur François Ozon haalt graag inspiratie uit de filmgeschiedenis; met Peter von Kant vond hij het in de Duitse cinema en met Mon crime in zijn eigen Franse cinema. Het verhaal van Mon crime is afkomstig van het gelijknamige toneelstuk uit 1934, en werd in de Verenigde Staten al eens verfilmd in 1937 en 1946. Hoog tijd dus voor een nieuwe versie.

Het verhaal is niet veranderd

In plaats van het verhaal nu naar het heden te brengen, laat Ozon Mon crime in de jaren dertig. Dat is niet echt nodig; we hebben nog steeds producenten met grijpgrage handjes en vrouwen die moeilijk aan de bak komen in een mannenwereld. Maar nu konden de vormgevers zich lekker uitleven met oude gebouwen, stijlvolle kleding, klassieke auto’s, en meer van zulk moois

Helaas geen moderne montage

Het feit dat een vrouwelijke verdachte wordt beoordeeld door een jury van enkel mannen, is ook een sterker beeld. Mon crime had alleen wel een wat modernere montage kunnen gebruiken. Omdat de personages weinig inhouden hebben en meer typetjes zijn, had Ozon het verhaal best wat sneller kunnen vertellen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Mon crime
© September Film

Liefdevolle hommage – of niet

Mon crime is een soort Franse versie van See How They Run; een moordmysterie dat duidelijk teruggrijpt op ouderwetse films en verhalen. Het is een liefdevolle hommage, die soms de draak lijkt te steken met het genre en de tijd waarin het zich afspeelt – en ook weer niet. Het is alsof de regisseur zelf vooral graag eens een film in de jaren dertig wilde maken.

Isabelle Huppert is een fijne diva

De aanloop van Mon crime trekt zich vrij lang en is dragelijk door de twee charmante hoofdrolspeelsters. Pas halverwege de film begint het echte verhaal en dan is er net iets te weinig tijd om het netjes af te ronden. Dat is extra jammer, omdat in de tweede helft Isabelle Huppert (Mrs. Harris Goes to Paris) zich weer lekker uitleeft in een foute diva-rol.

Conclusie

Hoewel Mon crime een geinige film is en goed uitgevoerd, zat er meer in. Niets is wat het lijkt in dit moordmysterie en hoewel dat best leuk is, gaat het niet erg diep – wat de film wel had kunnen gebruiken.

Mon crime is te zien in de bioscoop

Nog meer recensies