Recensie MH370: The Plane That Disappeared – ‘De rommelige docu laat je achter met nog meer vragen’

Een goede documentaire vertelt je binnen een paar uur alles wat je moet weten en krijgt het ook nog eens voor elkaar om alle hoofdrolspelers te interviewen. Een slechte docu zorgt daarentegen alleen maar voor verwarring en laat je achter met een heleboel vragen. Dat is het geval bij de hijgerige documentaireserie MH370: The Plane That Disappeared.

MH370: The Plane That Disappeared

Op 8 maart 2014 verdween vlucht 370 van Malaysia Airlines spoorloos van de radar. Na uren zonder radiocontact werd duidelijk dat er iets tragisch was gebeurd en begonnen de autoriteiten aan een zoekactie om MH370 terug te vinden. Ondanks de jarenlange speurtocht werd er alleen een deel van de vleugel gevonden en weet niemand wat er precies is gebeurd met het vliegtuig. Dat is een fascinerend verhaal dat in de driedelige docu MH370: The Plane That Disappeared op een veel te sensationele manier wordt verteld.

De familieleden houden hoop

Het is duidelijk dat de autoriteiten op een waardeloze manier hebben gecommuniceerd en met verschillende verklaringen alleen maar voor onduidelijkheid hebben gezorgd. Dat was heel zwaar voor de familieleden, die zo lang mogelijk hoop probeerden te houden. Want zolang er geen resten van het vliegtuig werden gevonden, konden hun geliefden nog in leven zijn. Die hoop vormde de basis voor allerlei complottheorieën. Want misschien was het vliegtuig niet neergestort, maar gekaapt. De documentaire doet lekker mee met speculeren en geeft drie mogelijke theorieën over wat er gebeurd kon zijn.

Wilde theoriën

De eerste theorie is dat de piloot het vliegtuig heeft overgenomen en zelfmoord heeft gepleegd met meer dan 200 passagiers in zijn kielzog. De andere theorie is dat het vliegtuig werd gekaapt door de Russen en de derde is dat de Amerikanen er ‘iets’ mee te maken hebben. Op een spannende manier worden deze scenario’s uitgebreid in beeld gebracht. Dat doet de documentaireserie niet om het volledige verhaal te vertellen, maar om voor zo veel mogelijk spektakel te zorgen.

Fantasierijke verklaringen

Het grootste zwaktepunt aan deze theorieën is de persoon die het vertelt. Luchtvaartjournalist Jeff Wise heeft met veel fantasie twee van de drie verklaringen bedacht, maar laat daarbij voor het gemak alle feiten los. Toch krijgt hij enorm veel aandacht in de documentaireserie en wordt hij neergezet als een expert, voordat in de tweede aflevering duidelijk wordt dat hij weinig verstand van zaken heeft. Maar door hem aan het woord te laten, worden de deskundigen, die wél onderzoek hebben gedaan, weggezet als leugenaars die iets verbergen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

MH370: the plane that disappeared
© Netflix

Twee verschillende visies

Daardoor biedt de documentaire twee totaal verschillende visies. Aan de ene kant de experts die zich bezighouden met de feiten, maar geen antwoorden hebben. En aan de andere kant de amateurdetectives met wilde theorieën, die niet bewezen kunnen worden. MH370: The Plane That Disappeared zet beide meningen tegenover elkaar en laat de kijker zelf beslissen wie ze willen geloven. Zoiets werkt in een talkshow, maar niet in documentaire over een tragische gebeurtenis.

Unsolved Mysteries

Het is jammer dat de makers focussen op sensatie, want de docu is wel goed gemaakt. De feiten worden op een heldere manier in beeld gebracht en ook het leed van familieleden krijgt de nodige aandacht. Er is alleen geen verklaring voor wat er gebeurde op die rampzalige avond dat het vliegtuig verdween. MH370: The Plane That Disappeared had daarom veel beter gewerkt als aflevering van de serie Unsolved Mysteries, waarin een onopgelost mysterie uitgebreid wordt behandeld.

Conclusie

MH370: The Plane That Disappeared begint sterk, maar wanneer de feiten worden ingeruild voor ongeloofwaardige theorieën en de geïnterviewden elkaar zwart beginnen te maken, wordt de Netflix Original een rommeltje. Als kijker blijft je achter met nog meer vragen en dat is het tegenovergestelde wat een documentaire moet doen.

MH370: The Plane That Disappeared is te zien op Netflix.