Recensie Marlowe - 'Zelfs Liam Neeson kan deze slaapverwekkende thriller niet redden'

Marlowe is de 100e film van Liam Neeson en moet een hoogtepunt in zijn carrière voorstellen. Maar de slaapverwekkende thriller is eerder een dieptepunt.

Liam Neeson in Marlowe

Liam Neeson is één van Hollywoods meest veelzijdige acteurs. Zo schittert hij in romantische komedies (Love Actually), vecht hij met lightsabers (Star Wars), laat hij kijkers huilen (Schindler’s List) en heeft hij zich ontpopt tot ware actieheld (Taken). In de misdaadfilm Marlowe kruipt de acteur in de rol van de privédetective Philip Marlowe, die bedacht werd door schrijver Raymond Chandler en door talloze acteurs is gespeeld, waaronder Humphrey Bogart in klassieker The Big Sleep.

Louche praktijken

Marlowe is een verfilming van de bestseller The Black Eyed Woman. De aantrekkelijke Clare Cavendish (Diane Kruger) klopt aan bij Marlowe en overtuigt hem om haar minnaar te zoeken. Al gauw raakt de detective in de ban van zijn verleidelijke cliënte en ontdek hij louche praktijken in de filmindustrie van Hollywood. Dat klinkt natuurlijk spannend, maar de makers hebben het voor elkaar gekregen om de film doodsaai te maken.

Slaapverwekkend

De film heeft alle ingrediënten om een prachtige film noir te zijn. Een ware sterrencast, fantastisch plot, prachtig decor en een iconische held. Het kost daarentegen flink wat moeite om wakker te blijven. De film is door de tergend langzame dialogen slaapverwekkend. Hoe goed de acteurs ook zijn, de film komt maar niet tot leven.

Oud

Het lijkt wel alsof de makers een wedje hebben gelegd hoe snel ze Liams carrière om zeep kunnen helpen. En ze kunnen flink cashen, want voor het eerst hopen we dat hij met pensioen gaat. De 70-jarige acteur oogt voor het eerst in zijn carrière vermoeid en is mijlenver van de actieheld die we kennen uit Taken. Na een ouderwetse knokpartij mompelt Liam in Marlowe de woorden: “I’m getting too old for this.” Daar zijn wij het grondig mee eens.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Marlowe
© Just entertainment

Nul chemie

Ook het talent van zijn femme fatale is verspild. Diane Kruger is geboren voor de rol van aantrekkelijke en gevaarlijke tegenspeelster, maar er is nul chemie tussen haar en Neeson. Het is dat de vrouw letterlijk zegt dat ze met de detective naar bed wil, anders had je nooit geweten dat ze hem aantrekkelijk vindt. Alle seks is van het scherm verdwenen wanneer de twee hun tekst opdreunen.

Geen interesse

Het is onduidelijk of Liam ongrijpbaar over wil komen, maar het lijkt voor de kijker alsof het de detective eigenlijk niet interesseert wat er allemaal gebeurt. En als hij al geen interesse heeft in zijn eigen mysterie, waarom zou het publiek het verhaal dan nog willen volgen? Zelfs de grote onthulling op het einde kan de aandacht niet meer trekken. Liam Neeson speelt in Marlowe een loner en krijgt zijn zin, want als kijker wil je hem alleen laten en iets anders gaan doen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Marlowe
© Just entertainment

Conclusie

Marlowe had in theorie een prachtige film noir kunnen worden. Helaas hebben de makers geen benul waar ze mee bezig zijn. Het is gênant dat je met deze sterrencast en zoveel potentie nog zo’n doodsaaie film kunt maken. Het doet pijn om deze film 1 ster te geven, maar als zelfs Liam Neeson je film niet kan redden, dan heb je een probleem.

Marlowe is te zien in de bioscoop.

Ook in de bioscoop