Recensie Loin du periph – Standaard buddy movie met overgekwalificeerde acteurs

Loin du périph
© Netflix

Je kent het wel; oom agent moet niets hebben van collega maar ze moeten samen een misdaad oplossen en dat gaat ‘verrassend’ goed. Zoiets heet een ‘buddy movie’. Of in dit geval Loin du périph.

 

Een lijk – en een duo - in twee stukken

Rechercheur Ousmane Diakité (Omar Sy) is onhandig met vrouwen en te overhaast in zijn werk, waardoor hij brokken maakt in zowel zijn beroeps- als privéleven. Collega Francois Monge (Laurent Lafitte) duikt juist op elke vrouw af maar is verre van sympathiek. Ooit waren ze matties op de politieschool maar er is oud zeer dat weer naar boven komt als ze samen de zaak van een lijk in twee stukken moeten oplossen.

Schietpartijen, auto-achtervolgingen en knokpartijen

Die combinatie zorgt voor het gebruikelijke gedoe dat we kennen van zoveel andere buddy movies; hatelijke opmerkingen naar elkaars hoofd gooien, tegen de regels in gaan, bevelen van de leiding negeren, met verdachten op de vuist gaan, en meer van die ongein. Er moet in Loin du périph natuurlijk ook ruimte zijn voor schietpartijen, auto-achtervolgingen en knokpartijen zodat het talent van de acteurs hier compleet is verkwist.

 

De volgende keer graag wél met chemie

Er zijn wel wat miniscénes om hun personages beter te leren kennen maar dat lijkt vooral vergeefse moeite. Iedere andere acteurs die overtuigend een schurk in elkaar kunnen meppen, hadden dit kunnen doen, En dan liever twee acteurs die wél chemie met elkaar hebben, want daar schort het in Loin du périph ook aan. Het lijkt wel alsof ze allebei hun rol tegenover een green screen speelden en die twee stukken aan elkaar zijn geplakt.

Loin du périph
© Netflix

Gewoon een doordeweekse actiefilm

Zelfs de regelmatige opmerkingen over Sy’s huidskleur komen meer over als verplicht nummer dan als organisch onderdeel van het verhaal. Ze hadden misschien beter minder goede acteurs kunnen gebruiken en nog minder moeite gedaan om van Loin du périph iets meer of originelers te maken dan een standaard-actiefilm. Dan hadden ze wat geld bespaard en was er een even doordeweekse film uitgekomen.

 

Ze hebben allemaal beter werk laten zien

Terwijl regisseur Louis Letterier echt wel beter kan. Hij is immers de man van de eerste twee films van The Transporter en de eerste drie afleveringen van de Netflix-serie Lupin. In die laatste liet ook Omar Sy heel wat meer van zijn kunnen zien; in Loin du périph. Hoeft hij alleen af en toe die mooie grote grijns op te zetten. Zijn tegenspeler Laurent Lafitte is hier een overtuigende blaaskaak maar was beter op dreef als de engerd in Paul Verhoevens film Elle.

Loin du périph
© Netflix

Conclusie

Loin du périph is helemaal een standaard buddy movie; niet heel goed of heel slecht, best onderhoudend en meteen weer te vergeten. De zwaargewichten in de cast zijn dan ook een beetje verspild, al zal zeker de naam en aanwezigheid van Omar Sy zorgen dat er meer naar wordt gekeken.

 

 

Loin du periph is nu te zien op Netflix.

Meer adrenaline nodig? Volop actiefilms op Netflix om daar voor te zorgen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.