Recensie La legge di Lidia Poët – ‘Lekker meepuzzelen in deze fijne kostuumwhodunnit’

Het leven van de Italiaanse advocaat Lidia Poët wordt in de Netflix-serie La legge di Lidia Poët - in het Engels The Law According to Lidia Poet - gebruikt als excuus voor een fijne kostuumwhodunnit.

The Law of Lidia Poet
© Netflix

We hebben nu zelfs vrouwelijke rechters, maar eind negentiende eeuw was het al moeilijk voor mensen te accepteren dat Lidia Poët advocaat was. Die vrouw heeft echt bestaan en we geloven meteen dat ze in haar tijd moest vechten tegen de nodige regels en vooroordelen. Ze zal alleen niet iedere keer met haar neus in de meest sensationele moordzaken zijn gevallen.

Slimmer dan de meeste mannen

Dat doet ze uiteraard wel in de Netflix-serie La legge di Lidia Poët, die de kunst goed heeft afgekeken bij andere series en daar iets leuks van maakt. Elke aflevering lost Lidia een nieuwe zaak op, waarbij ze vaak de vooroordelen in haar voordeel gebruikt. Ze is slimmer dan de meeste mannen, die haar gruwelijk onderschatten en daar steeds weer spijt van krijgen.

De tekst gaat verder onder de trailer

Mooie acteurs in mooie kostuums

La legge di Lidia Poët is lekker te (be)happen met slechts zes afleveringen, mooie acteurs in dito kostuums en sympathieke personages die een voelbare klik met elkaar hebben. Het doet nog het meest denken aan de Spaanse Netflix-serie A Private Affair, waarin het hoofdpersonage ook een broer had in het beroep dat zij ambieert maar door discriminatie moeilijk tussen komt.

Van de pot gerukte argumenten

Ze komen echt met van de pot gerukte argumenten om vrouwen uit de rechtszaal te houden– zelfs nadat Lidia haar graad in de rechten heeft gehaald. Het is fijn dat we zoiets nu belachelijk vinden en goed om te laten zien dat dit niet altijd het geval was. Tegelijkertijd volgt La legge di Lidia Poët het bekend stramien van moderne misdaadseries.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Law of Lidia Poet
© Netflix

Lekker meepuzzelen en genieten

De afleveringen beginnen meestal met de ontdekking van een lijk en eindigen met het inrekenen van de dader. Als kijker ga je lekker meepuzzelen en ondertussen geniet je ervan hoe Lidia op onderzoek uitgaat, zonder dat iemand vermoedt dat ze slim genoeg is om de zaak uit te vogelen, of ook maar onderdeel van het rechtssysteem te zijn. Lekker puh.

Conclusie

La legge di Lidia Poët combineert een aantal series tot een fijn geheel; mooie kostuums, decors en acteurs, iedere aflevering een whodunnit-verhaal en ondertussen het nodige luchtige bloot, afgewisseld met wat zwaardere sociale thema’s.

La legge di Lidia Poët is te zien op Netflix