Recensie How I Met Your Father - deze spin-off is verre van Legen...wait for it...dary

How I Met Your Father
© Hulu

How I Met Your Father is bedoeld als succesvolle spin-off van How I Met Your Mother, maar kwijnt stilletjes weg in de schaduw van de iconische comedyserie.

Je moet het maar durven om in te spelen op het succes van How I Met Your Mother met een spin-off met bijna dezelfde naam. How I Met Your Father gaat de uitdaging aan en bewijst in de eerste aflevering al waarom dat een heel slecht idee is. Vanaf het beginliedje wordt de kijker herinnerd aan de superieure sitcom en de spin-off lijkt daardoor niet meer dan een slechte kopie.

Gemakzuchtig jatwerk

Net zoals How I Met Your Mother speelt How I Met Your Father zich af in de nabije toekomst. Sophie (Kim Cattrall) vertelt haar zoon hoe ze zijn vader heeft ontmoet en dit verhaal wordt verteld in flashbacks, waarin Hilary Duff de rol van Sophie speelt. Toen HIMYM dit trucje toepaste, was het een fris idee, maar dit keer voelt het als gemakzuchtig jatwerk.

De zwaarden hangen nog aan de muur

Niet alleen het uitgangspunt is hetzelfde. HIMYF zit ook vol met subtiele en minder subtiele verwijzingen naar het origineel. Beste vrienden Jesse (Chris Lowell) en Sid (Suraj Sharma) wonen bijvoorbeeld in het oude appartement van Ted en Marshall, waar de zwaarden nog aan de muur hangen. Ook duiken er regelmatig oude bekenden op voor een nostalgisch momentje.

How I Met Your Father
© Hulu

87 slechte dates

Tegelijkertijd probeert How I Met Your Father op eigen benen te staan. Het uitgangspunt is hetzelfde als de geliefde comedyserie, maar de personages zijn wél nieuw. Daar gaat de Disney+ Original ook de fout in, want leuk zijn ze niet. Sophie is bijvoorbeeld een samenraapsel van ieder romcomcliché. De hippe fotografe heeft 87 slechte dates achter de rug en blijft alsnog geloven in de liefde, maar wanneer iemand té dichtbij komt, verpest ze alles voor zichzelf.

Duf stel

De enige slimme vondst komt aan het einde van de eerste aflevering, wanneer duidelijk wordt gemaakt dat één van de mannelijke hoofdpersonen de ‘father’ is. Maar wie blijft een mysterie. Al gaat de aandacht gelijk uit naar vriendelijke muzikant Jesse, die een standaard verhaallijntje heeft met Sophie. De twee cirkelen om elkaar heen, zodat de kijker zich afvraagt of ze wel of niet gaan daten, maar het stel is zo duf dat het je weinig zal schelen.

How I Met Your Father
© Hulu

Eendimensionale vrienden

De personages om Sophie en Jesse heen, zijn ook niet bijzonder interessant en blijven in tegenstelling tot Ted’s vrienden heel erg eendimensionaal. Zo is er een Britse aristocraat, die huis en haard verlaat voor de liefde, maar niet kan wennen aan het simpele leven in New York. Hij heeft een knipperlichtrelatie met Sophie’s beste vriendin, die weer een losbandige fashionista is. Je kunt wel raden wat voor komische situaties dat op moet leveren, maar grappig wordt het zelden.

Ouderwetse klucht

How I Met Your Father heeft op zich wel een getalenteerde cast en ze doen echt hun best. Maar de grappen zijn oubollig en de serie heeft meer weg van een ouderwetse klucht, waarin de misverstanden zich opstapelen, dan een moderne sitcom, waarin slimme en gewaagde grappen elkaar afwisselen.

Conclusie

Het is misschien een beetje oneerlijk om een spin-off te vergelijken met het origineel, maar How I Met Your Father leunt veel te veel op z’n grote zus. Je wordt te vaak herinnerd aan de superieure sitcom en wanneer de serie iets nieuws probeert te doen, is het niet leuk genoeg. Zelfs de cameo’s van oude bekenden zijn niet boeiend. Vergeet deze spin-off en kijk gewoon weer opnieuw How I Met Your Mother.