Recensie Ed Sheeran: The Sum of it All – 'De intieme docuserie laat je geëmotioneerd achter'

Je kan tegenwoordig geen superster zijn zonder openhartige documentaire. Na Selena Gomez, Billie Eilish en Lewis Capaldi (lees hier onze recensie) is nu ook Ed Sheeran aan de beurt. In Disney+ docuserie Ed Sheeran: The Sum of it All geeft Ed de fans precies wat ze willen: een kijkje in zijn échte leven als vader, partner en vriend.

Ed Sheeran: The Sum of it All
© Walt Disney

Ed Sheeran is een wereldster, maar in zijn privéleven gaat niet alles over rozen. De zanger krijgt klap na klap te verduren. Zo wordt zijn vrouw Cherry gediagnosticeerd met kanker, overlijdt zijn beste vriend en wordt hij aangeklaagd voor plagiaat. De zanger is in deze Disney+ serie opvallend openhartig over wat dit doet met zijn mentale gezondheid en muziek.

Begin van zijn carrière

In het begin van de documentaire Ed Sheeran: The Sum of it All wordt het begin van zijn carrière besproken. Hoe hij als roodharige nerd met bril niet de looks had van een superster en constant werd afgewezen. Maar toch, gedreven door zijn grote droom om wereldster te worden, bleef Ed overal optreden om door te breken. Het is begrijpelijk dat deze strubbelingen in de docuserie zitten, want het laat zien hoe ‘normaal’ Ed is. Maar het is ook dodelijk saai. We weten dit allemaal al en het verhaal van de ‘onverwachte superster’ voelt eindeloos herhaald. 

Cherry

De Disney+ Original is genieten voor de fans. Ze krijgen een kijkje in het leven van een superster, zien waar hij graag eet en hoe hij woont. Maar de docu gaat een stuk dieper dan dat. Een belangrijk aspect daarin is zijn vrouw Cherry. Ed kan zich makkelijk zich koel houden wanneer hem een moeilijke vraag wordt gesteld. Maar wanneer Cherry naast hem staat, zien we eindelijk de emotionele kanten van de zanger. Het is duidelijk dat het haar doel is om via deze docuserie aan het publiek te laten zien met welke emotionele stress haar man dealt. En dat is gelukt. Je hart breekt wanneer ze praten over de kankerdiagnose van Cherry. Naast Cherry is hij niet langer de grote superster, maar een vader en partner.

Overlijden

Een groot kantelpunt in het leven van Ed is niet alleen de diagnose van zijn vrouw, maar ook het plotse overlijden van zijn vriend Jamal. De muziekondernemer was verantwoordelijk voor het succes van de zanger. Toen niemand in Ed geloofde, was Jamal daar. Maar tijd om zijn dood te verwerken krijgt Sheeran niet. Een dag na de herdenking van zijn beste vriend moet hij alweer naar Zürich voor zijn tour. Het raakt je diep wanneer de zanger in tranen uitbarst tijdens een optreden. Veel tijd om zijn tranen te drogen heeft hij niet, want de fans staan alweer te wachten.

Ed Sheeran: The Sum of it All
© Walt Disney

Rechtszaak

Ed moet niet alleen omgaan met het overlijden van zijn beste vriend en de dodelijke ziekte van zijn vrouw, maar er hangt ook nog een rechtszaak boven zijn hoofd. De zanger is aangeklaagd vanwege plagiaat. Zijn nummer The Shape of You zou wel heel veel weg hebben van Oh Why van Sami Chokri . Zo belangrijk is die rechtszaak eigenlijk niet, maar het is vooral een nieuwe klap voor de zanger. Hoe ga je om met zoveel tegenslag in het leven? Cherry maakt zich zorgen om Ed, want hoe kan een rondreizende superster tijd voor zichzelf nemen?

Conclusie

Ed is niet de enige die een documentaire maakt over zijn leven als superster en de impact op zijn mentale gezondheid. Dat hebben we al meerdere malen gezien. Maar gelukkig herhaalt de Disney+ serie Ed Sheeran: The Sum of it All zijn voorgangers niet. De Brit is bijzonder openhartig en laat de camera’s toe op de meest intieme momenten van zijn leven. Dat maakt de documentaireserie niet alleen interessant voor de fans, maar laat iedere kijker geëmotioneerd achter.

Ed Sheeran: The Sum of it All is nu te zien op Disney+

Meer van Disney+

Ed Sheeran: The Sum of it All