Recensie CAST – ‘De vlijmscherpe comedyserie bewijst dat je overal grappen over kunt maken’

De vlijmscherpe comedyserie CAST maakt keiharde grappen over alles en iedereen. Dat kan makkelijk fout gaan, maar in handen van Ilse ‘Juf Ank’ Warringa is de NTR-serie een hilarische satire op de film- en televisiewereld.

CAST

In CAST komt een succesvol castingbureau in de problemen wanneer de eigenaar zich schuldig maakt aan grensoverschrijdend gedrag. De man verdwijnt uit de publiciteit en laat zijn medewerkers alleen achter om de scherven op te ruimen. Helen (Jaqueline Blom) en Mike (Michiel Nooter) doen hun best om het bedrijf te redden, maar om weer succesvol te worden, moeten ze heel veel suffe opdrachten aannemen.

Niets is taboe

De comedyserie is geschreven en geregisseerd door Ilse Warringa, die we natuurlijk kennen als Juf Ank uit De Luizenmoeder, en Niek Barendsen, de maker van sketchshow Nieuw Zeer. De twee houden van harde grappen en niets is taboe. Machtsmisbruik, discriminatie, seksisme, huiselijk geweld en zelfs de Dodenherdenking komen allemaal voorbij en zijn voer voor scherpe satire. Het is natuurlijk wel riskant om zo lollig te doen over serieuze thema’s, maar het duo bewijst dat je overal grappen over kunt maken, zolang de grap goed is.

Domme toyboy

De twee makers hebben zich duidelijk laten inspireren door de actualiteit, maar waarschijnlijk hebben ze ook het een en ander geleerd van Ricky Gervais’ comedyserie Extras. In deze verborgen parel wordt de filmwereld op de hak genomen en spelen bekende sterren een foute versie van zichzelf. Ook in CAST spelen bekende acteurs en actrices een parodie op zichzelf en ze doen dit uitstekend. Vooral Plien van Benekom is hilarisch als wanhopige actrice en Ferry Doedens is net zo grappig als domme toyboy.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Cast
© NTR

Ferry’s prostaat

Het zijn de bekende acteurs en actrices die CAST naar een hoger niveau tillen en zorgen dat je dubbel ligt om iedere grap. Joost Prinssen geeft bijvoorbeeld een workshop presenteren aan een extreemrechtse partij, Birgit Schuurman heeft de hoofdrol in een kindermusical over een transgender Assepoester, Ferry Doedens laat op tv zijn prostaat checken voor het goede doel en omdat Ilse Warringa alles voor geld doet, speelt zij in een hele slechte comedyserie van een rechtse omroep.

Afkeurende blik

De comedyserie is op z’n best wanneer bekende Nederlandse absurde dingen doen, maar het gaat uiteindelijk om de medewerkers van het castingbureau. Dat zijn leuke personages en de cast is erg goed. Claire Bender is uitstekend als ongemakkelijke intimiteitscoördinator Kiki en Jaqueline Blom is zo’n ervaren actrice dat ze met een afkeurende blik al grappig kan zijn. Ook Michiel Nooter speelt de rol van zijn leven als een workaholic die langzaam overspannen raakt. En cabaretier Saman Amini maakt moeiteloos de stap van het theater naar tv als sarcastische ICT’er Mehrdad.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Cast
© NTR

Dosis drama

Het is alleen jammer dat Ilse en Niek de serie ook diepgaand wilden maken door er een dosis drama aan toe te voegen. De medewerkers van het castingbureau hebben thuis allerlei problemen. Door het werk staan meerdere relaties op springen en dit persoonlijk drama wordt gebracht zonder knipoog of scherpe grap. Die serieuze toon botst met de rest van de serie, waarin pittige onderwerpen juist wel met een lading humor worden gerelativeerd.

Conclusie

CAST is uitstekende satire en weet met een vette knipoog de absurditeit van de film- en televisiewereld aan te tonen en omdat zo veel BN’ers aan de comedyserie meewerken, komt die boodschap goed over. Het is daardoor jammer dat de hilariteit soms plotseling moet wijken voor serieus drama, dat niet past bij de rest van de serie.

Cast is iedere donderdag te zien rond 21.15 uur op NPO 3. En in zijn geheel te streamen op NPO Plus.