Recensie Boston Strangler – ‘Ondanks de goede cast laat de thriller je onbevredigd achter'

Zestig jaar nadat een seriemoordenaar Boston in zijn greep hield, is er weer een thriller over die engerd gemaakt. Dit keer zijn het twee dappere vrouwen die hem proberen te ontmaskeren. 

Boston Strangler

De geschiedenis van de misdaad kent heel wat seriemoordenaars, maar om het onderwerp van films en series te worden, helpt het als je een klinkende bijnaam hebt en de zaak nog steeds niet is opgelost. Dan blijf je beter in het geheugen hangen en kunnen scenarioschrijvers lekker losgaan met hun eigen theorie over wat er nu precies door wie is uitgevoerd.

Die engerd boeit ons nog steeds

The Boston Strangler is er zo eentje: die wurgde begin jaren zestig een hele rits vrouwen en kreeg in 1968 al zijn eerste Hollywood-film, met Tony Curtis in de titelrol. Blijkbaar spreekt die engerd nog steeds tot de verbeelding, want na nog wat verfilmingen, krijgt hij nu een film op Disney+. Of beter gezegd: de zoektocht naar zijn ware identiteit is opnieuw verfilmd.

De tekst gaat verder onder de trailer

Weer het bekende filmstramien

Boston Strangler gebruikt een bekend stramien: de ene keer is het een agent, de andere keer een journalist, maar het is meestal iemand wiens buikgevoel zegt dat een bepaalde theorie de juiste is. De hoofdpersoon heeft altijd moeite om anderen daarvan te overtuigen en gaat er in z'n eigen tijd op af. En er is natuurlijk altijd iemand die voor de nodig tegenwerking zorgt, maar uiteindelijk blijkt de held toch gelijk te hebben. 

Twee regionale pershelden

Het even beroemde als beruchte titelpersonage van Boston Strangler is al vaker belicht en hetzelfde geldt voor de politie. Maar voor zover wij weten is de zaak nog niet eerder bekeken vanuit de twee journalisten die het patroon ontdekten. Fun fact: ze werkten niet eens voor een grote titel, zoals de New York Times of Washington Post, maar voor een regionaal krantje.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Boston Strangler
© 20th Century Studios

Vrouwen leveren extra spanning

Dat die journalisten vrouwen waren, net als de slachtoffers, geeft Boston Strangler vanzelf extra spanning. Want wat gebeurt er als ze de dader te dicht op de hielen komen? En het is begrijpelijk dat een man het niet leuk vindt als zijn echtgenote achter een vrouwenmoordenaar aangaat - en met haar gezicht in de krant staat. Dan ontstaat er ook thuis de nodige spanning.

Meer reconstructie dan thriller

Zodoende kan Keira Knightley in Boston Strangler weer een verbeten smoel opzetten. Keira doet het de laatste tijd wat rustiger - ongeveer één grote film per jaar - en heeft een voorkeur ontwikkeld voor waargebeurde verhalen. De andere hoofdrol is voor Carrie Coon en zoals altijd zet de topactrice weer een sterke rol neer. Maar het draait uiteindelijk om de zaak zelf en de thriller is meer een reconstructie, die de vaste elementen afvinkt en daarbij niet boven het gemiddelde uitstijgt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Boston Strangler
© 20th Century Studios

Conclusie

Boston Strangler is een stemmige verfilming van een waargebeurde reeks moorden, met goede acteurs en een interessante theorie. Omdat alles slechts wordt aangestipt, was een serie over het verhaal waarschijnlijk beter geweest en blijf je uiteindelijk even onbevredigd achter als die twee journalisten zelf.

Boston Strangler is vanaf 17 maart te zien op Disney+

Meer van Disney+