Recensie Wellmania - 'De comedyserie is een Australische versie van Soof, maar dan met wat cocaïne'

Sporten tot je erbij neervalt, vasten, de smerigste smoothies… Eigenlijk is het belachelijk wat we onszelf aandoen in de naam van gezondheid. En dat is precies waar de nieuwe komische dramaserie Wellmania over gaat. Het neemt de nieuwste gezondheidstrends op hilarische wijze op de hak. Maar ondanks de lachwekkende situaties die het oplevert, is het vrij moeilijk om door de acht afleveringen heen te komen.

Wellmania
© Netflix

Culinair journalist Liv Healy (Celeste Barber) leeft het leven zoals zij dat wil: onconventioneel. Ze rookt, drinkt, eet en snuift alles wat los en vast zit. Wanneer ze vanuit New York terug naar haar thuisland Australië afreist wordt haar greencard gestolen. Om weer terug Amerika in te mogen moet ze eerst haar gezondheid op peil krijgen. En dat zorgt voor hilarische momenten.

Belachelijke hypes

Tijdens de serie probeert Liv allerlei bizarre hypes uit: cuppen, spinnen, vasten, cleansen, het komt allemaal voorbij. Al die gezondheidsrages maakt de serie erg herkenbaar, want wie heeft niet een keer een shake geprobeerd of zichzelf voor schut gezet in de sportschool? De serie had veel meer gebruik moeten maken van de bizarre hypes. Want de leukste scenes zijn toch wel wanneer Liv vast komt te zitten tijdens aerial yoga of een week moet rondlopen met rode vlekken na het cuppen. Het is een komische spiegel die Wellmania ons voorhoudt: waarom doen wij dit onszelf in godsnaam aan?

Livs nieuwste trend: een darmspoeling
© Netflix

Australische Soof

De Netflix Original lijkt op een Australische versie van onze eigen Soof, maar dan met wat cocaïne. Het enige wat Wellmania tot een minder groot succes zal maken is het hoofdpersonage zelf. Want waar Soof leuk is om naar te kijken, is Liv is kinderlijk egoïstisch, irritant en maakt ze nergens écht karakterontwikkeling door. Ze gooit net wat te makkelijk haar beste vriendin voor de bus als dat haar een goed artikel oplevert en het is onbegrijpelijk dat Livs familie haar nog in huis laat. Het kost daarom flink wat moeite om de acht afleveringen door te komen. Gelukkig wordt de serie nog enigszins gered door de hilarische gezondheidshypes en de vrienden en familie, wiens verhaallijnen eigenlijk veel leuker zijn om te volgen.

Herkenbaarheid

Zo heeft de beste vriendin van Liv een ingedut huwelijk. Ze probeert er alles aan te doen om er weer leven in te blazen, maar haar man lijkt er weinig zin in te hebben. Haar wanhopige acties om weer wat leven in de brouwerij te krijgen zorgen voor een flinke lach. Menig kijker zal zich herkennen in de paniek wanneer blijkt dat het wel érg lang geleden is dat ze voor het laatst seks hebben gehad. Daartegenover verbleekt het verhaal van Liv, die voor een wandeling door het park eerst wat LSD neemt. Niet echt iets waar de gemiddelde kijker zich in herkent. 

Conclusie

Wellmania is simpelweg een leuke komische dramaserie. Het is origineel en heeft humor. Maar toch is het geen geniale hit die Netflix hier te pakken heeft. De kijker verdient veel meer bizarre wellness trends en minder van Livs onuitstaanbare karakter. Cryotherapie, penis facial, vaginale stomen, het zou hebben gezorgd voor een nog veel sterkere serie. Maar helaas hebben de makers ervoor gekozen om veel meer de focus te leggen op het hoofdpersonage zelf, wat zorgt voor acht afleveringen lang afzien.

Wellmania is nu te zien op Netflix.