Recensie Noise - 'Aan de cast ligt het absoluut niet dat de thriller allesbehalve spannend is'

Netflix heeft flink geïnvesteerd in Vlaams Nederlandse crossovers. Denk aan Undercover, De Familie Claus of de opkomende serie Knokke off. Met Noise proberen ze ook een goede thriller neer te zetten, maar ondanks een sterk concept grijpt de film de kijker niet bij de strot.

Ward Kerremans in Noise
© Netflix

Het jonge stel Matt (Ward Kerremans) en Liv (Sallie Harmsen) verhuist samen met hun pasgeboren baby Julius naar Matts ouderlijk huis, vlakbij zijn dementerende vader. Het hebben van een pasgeboren baby en een duister familiegeheim blijkt te veel voor Matt en hun relatie komt onder druk te staan. Matt is tevens influencer en de druk van de onlinewereld lijkt zijn mentale gesteldheid niet te helpen.

Alles is zwaar

De film heeft een interessant concept te pakken: de druk van een pasgeboren baby op een jonge vader. De film doet er ook alles aan om het gevoel van drama te ondersteunen. Ieder shot is bedoeld om op de zenuwen te werken, ieder muziekje moet het zwaar maken. En dat is precies waar het mis gaat: doordat de makers iedere scéne zwaar willen laten aanvoelen, is er geen spanningsopbouw. Als kijker ben je na drie kwartier er dan ook wel weer klaar mee, maar dan moet het verhaal nog beginnen.

Veel te veel 

Noise is ook qua plot een drukke film. Er is een huilende baby die de hoofdpersoon gek maakt, een familiegeheim én dan ook nog duizenden volgers die iets willen van Matt. De makers willen net iets te veel vertellen. Het was sterker geweest om het verhaal kleiner te houden waardoor ze meer de diepte in konden gaan. Al die duizenden volgers van Matt zijn meer een afleiding dan een nuttig thema in de film. Ook het familiegeheim wordt niet fatsoenlijk uitgewerkt. Het lijkt alsof de makers veel te veel wilden vertellen. Het lukt ze op het einde niet meer om al die lijntjes niet meer aan elkaar knopen en de film is daardoor rommelig en afgeraffeld. Als kijker blijf je dan ook met een ontevreden gevoel achter.

Sterk acteerwerk

De film wordt nog gered door Ward Kerremans die een bijzonder sterke rol neerzet. Vooral het Nederlandse publiek, dat hem wellicht nog niet zo goed kent, zal door deze film meer van hem willen zien. De chaos in het hoofd van zijn personage weet hij zonder grote gebaren te spelen, waardoor het gevoel sterk blijft hangen bij de kijker. Ook Sallie Harmsen bewijst waarom ze een van de grootste actrices van Nederland is. Aan de cast ligt het absoluut niet dat de film allesbehalve spannend is.

Conclusie

De film doet er werkelijk alles aan om het gevoel van Matt over te laten komen, maar door een slecht verhaal zal Noise snel vergeten worden. Zonde van een interessant concept en sterke cast, maar als je een goede thriller wil zien is Noise geen aanrader. De makers hadden beter nog even aan hun script kunnen schaven.

Noise is nu te zien op Netflix