Recensie Ghostbusters: Afterlife - Geestig en vol met nieuw leven

Recensie Ghostbusters: Afterlife - Geestig en vol met nieuw leven

Na de extreme reacties die de vorige Ghostbusters opriep, spelen de makers van de nieuwste helemaal op safe. Geen probleem, want ze maken hiermee zowel fans als nieuwelingen blij.

De vorige keer dat er nieuw leven in de Ghostbusters-reeks werd geblazen, kwam er meer drek over de makers heen dan na de explosie van de Stay Puft Marshmallow Man in de eerste film. Ghostbusters uit 2016, met onder meer Melissa McCarthy en Kristen Wiig, gaf een lollige draai aan de formule, maar voor een vocale groep fans stond de casting van vrouwen als spokenjagers gelijk aan heiligschennis. Door alle stampij werd het geen hit, dus ging men met Ghostbusters: Afterlife een andere kant op: naar het verleden. Min of meer dan.

Bedankt, opa

32 jaar na Ghostbusters II wordt de draad weer opgepikt. De familie van een overleden buster van het eerste uur erft zijn krot op het platteland. Moeder (Carrie Coon) en haar twee kinderen (Finn Wolfhard en Mckenna Grace) ontdekken langzaam waar hij mee bezig was in de mysterieuze opgraving in de buurt. Hint: het heeft te maken met boosaardige spoken. Ze krijgen hulp van een aardige schoolmeester gespeeld door Paul Rudd, die zich officieel de heetste man op aarde mag noemen.

Stranger Things

Regisseur en medeschrijver Jason Reitman heeft duidelijk veel overleg gepleegd met zijn pa Ivan, die de eerste twee films maakte. Dit is in alle opzichten een lijnrechte opvolger van de originelen, ook al speelt hij zich gewoon af in 2021. Maar door de gebeurtenissen te verplaatsen naar het platteland, valt dat amper op en had dit allemaal net zo goed in de eighties kunnen gebeuren. Dat gevoel wordt versterkt door de aanwezigheid van Wolfhard, die zorgt voor extra Stranger Things-sentiment.

Recensie Ghostbusters: Afterlife - Geestig en vol met nieuw leven

Ecto-1 uit de mottenballen

Het resultaat is een film die nieuw publiek én fans op zoek naar nostalgie allemaal blij maakt. Het is voor de veertigplussers onder ons enorm leuk om bijvoorbeeld de Ecto-1 weer in actie te zien, of de bekende hellehond uit de koelkast van Sigourney Weavers personage uit deel één. Om dit soort wezens tot leven te wekken, zijn digitale effecten zoveel mogelijk gemeden en lijkt het allemaal nog een beetje meer op de oude films.

Nostalgische verrassingen

Maar het hart van de film klopt dankzij de frisse, nieuwe personages en de liefdevolle aanpak van het verhaal. Rudd ondersteunt de wat serieuze kids prima met de nodige humor, maar ook zij slaan de goede toon aan als de afstammelingen van die oude ghostbuster. Wie een beetje heeft opgelet wat er met de oorspronkelijke cast is gebeurd de afgelopen jaren, weet meteen hoe dat zit, maar het verhaal leunt gelukkig niet al te zwaar op nostalgische verrassingen. Al zijn die er natuurlijk wel.

Recensie Ghostbusters: Afterlife - Geestig en vol met nieuw leven

Conclusie

Ghostbusters: Afterlife geneert zich geen moment voor z’n neiging het fans van de oude films naar de zin te maken. En dat is ook nergens voor nodig, want naast nostalgie heeft deze nieuwe film ook veel te bieden voor newbies: een vlot, grappig en kleurrijk spokenavontuur waardoor deze succesreeks weer jaren vooruit kan.

4 STERREN

Ghostbusters: Afterlife is te zien op Pathé Thuis.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.