Recensie Copshop - Old school actie vol kleurrijke killers

Door Klaas Kaptijn
Gerard Butler in Copshop

Gerard Butler mag dan groot met zijn hoofd op de poster staan, maar hij is niet de enige die uitblinkt in Copshop. Deze ouderwetse misdaadthriller - in de beste betekenis van het woord – zit vol kleurrijke optredens en weet van geen ophouden met z’n dolle actie.

Het is een bijzonder subgenre dat helemaal uit de glorietijd van de western stamt: films waarin een politiebureau wordt belegerd door een bende schurken. Zo vaak krijgen we die niet meer, dus is het extra leuk dat Copshop (een ander woord voor politiebureau) de liefhebbers weer eens blij maakt – en ook nog eens met een erg geslaagd exemplaar.

Geen toeval

Politieagent Young (Alexis Louder) brengt een rotzooitrapper (Frank Grillo) naar het bureau en laat hem afkoelen in de politiecel. In de kooi tegenover hem wordt een andere arrestant gedumpt: een reutelende dronkelap. Een doodgewone dag voor de politie in dit woestijnstadje, zou je denken, maar niks daarvan: het is geen toeval dat deze mannen hier zijn beland. Dat wordt meteen duidelijk als de zuipschuit een huurmoordenaar (Gerard Butler) blijkt te zijn.

Levensgevaarlijk

Ook de figuur die Grillo speelt, is niet zomaar een bajesklant: hij is een oplichter die de verkeerde mensen heeft boosgemaakt. Nu heeft hij niet alleen die huurmoordenaar achter zich aan, maar nog veel meer levensgevaarlijke types. Als hun plannetjes zich ontvouwen, vallen de slachtoffers bij bosjes en draait het eropuit dat Young zit opgescheept met de twee kemphanen in de cellen, van wie ze niet weet wie ze kan vertrouwen.

Recensie Copshop - Old school actie vol kleurrijke killers

Uit de klauwen

Het is ongelofelijk hoe snel de situatie elke keer uit de klauwen loopt in Copshop, zeker als je bedenkt dat bijna alles zich binnen de muren van een gemiddeld politiebureau afspeelt. Vooral met de komst van een tweede huurmoordenaar neemt het verhaal een bloedvaart. Die wordt gespeeld door Toby Huss, een geweldige bijrolacteur die hier de rol van z’n leven laat zien als een kerel die je prettig gestoord zou kunnen noemen als hij niet zo’n levensgevaarlijke psychopaat was.

Cartooneske killers

Bijna alle personages hier zijn groot en flamboyant. Waar dat bij een slechtere film zou uitlopen op aanstellerige koeldoenerij en overdreven poses, krijgen we in Copshop confrontaties tussen cartooneske killers die zorgen voor even brute lol als actie. Maar ook als er even rust is en deze maffe creaties met elkaar gaan praten, blijft de dynamiek erin. Het is te merken dat schrijver en regisseur Joe Carnahan nog steeds in de sublieme vorm steekt die hij liet zien met zijn vorige film Boss Level, waar Grillo ook in meedeed.

Recensie Copshop - Old school actie vol kleurrijke killers

Effectief wapen

Maar de reden dat de meeste mensen naar Copshop zouden willen, is natuurlijk Gerard Butler. Die moeten weten dat dit een ander soort actiefilm is dan zijn meeste: het grootste deel van de tijd zit hij vast in een cel en hij deelt de spotlights met acteurs die ook hun momenten krijgen om te stralen. Maar hij heeft wel degelijk toegevoegde waarde. Het is leuk om hem een keer een personage te zien spelen van wie je niet weet of je hem kan vertrouwen en die dialoog als een even effectief wapen gebruikt als zijn vuisten. 

Conclusie

Liefhebbers van old school verhalen over boeven en politiemensen hebben aan Copshop net zo’n goeie als filmfans die vooral gaan voor tempo en actie. Bovenop de vlotte plot die amper rust kent, komen ook nog een paar prachtig vormgegeven personages, waarvoor zowel de schrijver als de acteurs een pluim verdienen. Dit is één van de fijnste pure actiefilms die we dit jaar gezien hebben.

Recensie Copshop - Old school actie vol kleurrijke killers

Copshop is nu te zien in de bioscoop.

Check voor meer actie ons overzicht van de beste knokfilms ooit.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.