Recensie A Quiet Place Part II - Stiller, spannender, beter

Recensie A Quiet Place Part II - Stiller, spannender, beter

In 2018 werd A Quiet Place stilletjes een dikke horrorhit, dus daar hoort een vervolg bij. Na een jaar corona-vertraging is die er nu en luister goed: die is nog beter dan de eerste.

Horror is met zijn kettingzagen, snerpende filmmuziek en gillende slachtoffers één van de luidruchtigste genres die er bestaat. Daar gaf A Quiet Place in 2018 een grappige draai aan, met een verhaal over mensen die leven in een wereld vol monsters met perfect gehoor. Het gevolg: iedereen moet continu muisstil zijn, anders ben je er geweest. Zo spring je extra hoog van je stoel als er dan opeens zo’n buitenaardse griezel tevoorschijn komt. Het tweede deel, dat nu eindelijk draait, verkent deze fascinerende setting verder.

Hongerige aliens

Deel één sloot af met een slimme vondst van Evelyn (Emily Blunt) en haar kindergevolg: met het geluid van een rondzingende microfoon kregen ze het monster dat hen belaagde eronder. Maar ja: die finale kostte haar man (John Krasinski, ook de schrijver en regisseur) wel het leven en het wemelt nog steeds van de hongerige aliens. Zo gaan ze nog steeds sluipend en gebarend - een van haar kinderen is doof - door het leven. Hun huis is afgebrand, dus moeten ze op zoek naar een nieuw onderkomen, maar gastvrijheid is ver te zoeken tegenwoordig.

Recensie A Quiet Place Part II - Stiller, spannender, beter

Win het weekend van je dromen!

Dodelijke dilemma’s

Het eerste deel had als troef de kennismaking met het bizarre bestaan van mensen in deze situatie. Als je met je blote voet in een spijker trapt, is elke pijnkreet je laatste, dus hoe doe je dat? En hoe hou je een pasgeboren, blèrend kindje in leven? Part II heeft niet dit soort basale, dodelijke dilemma’s om op terug te vallen. Wel laat deze film meer zien van de levensgevaarlijke wereld waarin mensen nu leven en dat maakt een heleboel nieuwe wendingen aan hun verhaal mogelijk.

Spanning en spektakel

De vaste formule bij het maken van vervolg in Hollywood is meer, harder en sneller, zeker als sloper Michael Bay er iets mee van doen heeft. Gelukkig hebben de makers, inclusief producent Bay, ingezien dat die aanpak in dit geval totaal niet zou werken. Toch valt deel twee niet in herhaling en wordt de spanning en het spektakel wel degelijk opgevoerd. De wijdsere setting maakt niet eerder vertoonde actiescènes mogelijk waarin de monsters toeslaan. Vooral die in een verlaten hoogoven pakt bijzonder tof uit. Dit smaakt naar meer!

Recensie A Quiet Place Part II - Stiller, spannender, beter

Conclusie

Het is knap hoe regisseur Krasinski - die nog even te zien is in een spectaculaire flashback - er een flinke schep bovenop doet in dit vervolg, zonder afbreuk te doen aan het centrale idee: stil blijven anders pakken de monsters je! Het avontuur blijft nog steeds kalm, rustig en soms zelfs geluidloos, maar dat doet geen afbreuk aan de grip die deel twee op je neemt, meer nog zelfs dan de eerste film. Wees niet stil over A Quiet Place II, deze horror moet je gezien hebben!

Recensie A Quiet Place Part II - Stiller, spannender, beter

A Quiet Place Part II draait nu in de bioscoop.

Er draait nog meer leuks en engs in de bioscoop: lees erover in de recensie van The Conjuring: The Devil Made Me Do It. Of check de beste horrorfilms op Netflix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.