Zes van de meest onverwachte filmhits ooit

Veronica Superguide logo
Zes van de meest onverwachte filmhits ooit

Zes van de meest onverwachte filmhits ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

De romcom Crazy Rich Asians is in Amerika dé grote verrassingshit van het jaar. De film kostte maar 30 miljoen dollar, maar heeft inmiddels al meer dan zes keer zoveel opgebracht. Ook in Nederland draait de film alweer een maand in de bioscopen. Hierbij nog een zestal films die de verwachtingen ruim overtroffen.

6 - Get Out (2018)

Budget: $4,5 miljoen - Opbrengst: $255 miljoen

Toen komiek Jordan Peele in 2017 als regisseur debuteerde met een zelfgeschreven thriller kon niemand vooraf verwachten dat het zo'n grote hit zou worden. Horrorproducent Jason Blum had al wel vaker succesvolle films afgeleverd die hun budget vele malen terugverdienen, maar zo'n hit als Get Out had hij nog niet eerder gehad. De thriller was een droomdebuut voor Peele dat hem een Oscar voor Beste Scenatio en een nominatie voor Beste Film opleverden.

5 - The Full Monty (1997)

Budget: $3,5 miljoen - Opbrengst: $256 miljoen

Een komedie over een stel werkloze Britten die besluiten hun geluk als strippers te beproeven klinkt nou niet echt als een geheide box office hit. Toch sloeg deze komedie wereldwijd ontzettend aan. Kwam het door de combinatie van droge humor met aandoenlijke hoofdpersonen? Of door de lekkere muziek? Ook in Amerika waren de strippende Engelsen een succes: de film kreeg vier Oscarnominaties, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Scenario. De film won uiteindelijk alleen in de categorie Beste Soundtrack. Inmiddels zijn er ook al een Musicalversie en een theaterversie van de film gemaakt.

4 - My Big Fat Greek Wedding (2002)

Budget: $5 miljoen - Opbrengst: $368 miljoen

Misschien was het megasucces van deze gezellige romcom niet geheel onverwacht, want de producenten waren immers Tom Hanks en zijn vrouw Rita Wilson. Toch begon het succesverhaal van deze blockbster zo kleinschalig als het maar kan: actrice Nia Vardalos vertolkte het zelfgeschreven stuk in 1997 als een ‘one woman show’ in een klein theater in Los Angeles. Wilson, zelf ook van Griekse afkomst, zat in het publiek en stuurde vervolgens haar man ernaartoe om het ook te zien. Vardalos bekende later dat ze ophing toen Tom Hanks haar voor het eerst belde om het over een filmversie te hebben: ze was ervan overtuigd dat het een flauwe grapjas was. Na het succes van de film bracht deze komedie ook nog de serie My Big Fat Greek Life (2003) en de sequel My Big Fat Greek Wedding 2 (2016) voort.

3 - Intouchables (2011)

Budget: €9,5 miljoen - $426 miljoen dollar

Een Franse film gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een verlamde man en zijn verzorger. Dat klinkt nou niet echt als “Box office gold”, maar na de briljante openingsscène op de tonen van Earth, Wind and Fire’s September ben je meteen verkocht. Iedereen die deze aanstekelijke film gezien heeft weet waar we het over hebben. In Frankrijk zelf werd het de op-één-na-grootste filmhit van eigen bodem (alleen Bienvenue chez les Ch'tis deed nog betere zaken), maar vooral wereldwijd werd deze Franse film een fenomeen. Omar Sy brak door als internationale ster en is al te zien geweest in Jurassic World, X-Men: Days of Future Past en Inferno. De Amerikaanse remake The Upside met Bryan “Walter White” Cranston en Kevin Hart in de hoofdrollen komt er volgend jaar aan.

2 - Wolf Warrior 2 - 870 miljoen

Budget: $29,7 miljoen - Opbrengst: $870 miljoen

De minst bekende film uit deze lijst is ook meteen één van de meest winstgevende films aller tijden. In de menukaart van films die wereldwijd de hoogste box office opbrengst behaalden is deze Chinese actiefilm nu nummertje 61. Daarmee staat 'ie boven giga-blockbusters als Guardians of the Galaxy Vol. 2 en Thor Ragnarok! Waarom is ons een raadsel, want wij konden vrij weinig met deze Michael Bay op z'n Chinees. Wie nieuwsgierig is kan 'em zien op Netflix.

1 - Rocky (1976)

Budget: $1 miljoen - Opbrengst: $225 miljoen

Ook al heeft Rocky dan niet zoveel opgebracht als sommige andere films in deze lijst, deze klassieker heeft wel meer dan tweehonderd keer zijn eigen budget terugverdiend. En dat is best een ongehoorde prestatie. De onbekende acteur Sylvester Stallone had zelf het scenario geschreven en ging alle filmstudio’s langs. Die haakten bijna allemaal af, want Sly had als voorwaarde dat hij en alleen hij Rocky zou spelen. Uiteindelijk mocht hij van United Artists zijn droomproject maken, mits de kosten onder de miljoen zouden blijven. Goede zet van de studio, want de film haalde tien Oscarnominaties binnen, en won die voor Beste Film en Beste Regie. En daarna kwamen er natuurlijk nog vijf sequels en twee Creed spin-offs, waarvan de nieuwste in november in première gaat.

Lees verder