Zenders slaan handen ineen voor slachtoffers van aardbeving

Sinds de verschrikkelijke berichten vanuit Turkije en Syrië zijn er talloze inzamelingsacties gestart om slachtoffers van de heftige aardbeving te helpen. Ook zenders hopen een steentje bij te dragen door samen een speciaal programma uit te zenden om geld in te zamelen. Peter van der Vorst vertelt in RTL Boulevard dat NPO de handen ineen slaat met RTL en SBS voor een grootschalige actie. 

Door Lise Knipping
Peter van der Vorst

We worden de afgelopen dagen constant geconfronteerd met heftige beelden vanuit Turkije. De hulp is hard nodig en daarom is een Giro555-actie is gestart om donaties in te zamelen. Ook Nederlandse zenders gaan hun steentje bijdragen. NPO gaat samen met RTL en SBS een groots programma uitzenden om in te zamelen voor slachtoffers van de natuurramp. In RTL Boulevard vertelt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst over de actie: "We zien er allemaal de noodzaak van in. (...) We hebben gisteren met z'n alle bij elkaar gezeten om te schetsen hoe we dat voor ons zien."

Gezamenlijk programma

Met deze actie zetten de zenders een streep door de reguliere programmering om aandacht te vragen voor de grote actie. "De hele dag door zullen alle radio- en tv-programma's in het teken staan van de actie voor Turkije en Syrië. We gaan met z'n drieën een gezamenlijk live-programma gaan maken op NPO 1 met gezichten van alle zenders", vertelt Peter over de samenwerking. Ook geeft hij aan dat de normale programma's gewoon op de lijst blijven staan op RTL, maar dat hierin constant wordt verwezen naar NPO 1. "Op het einde van de avond zullen we op alle drie de zenders de voorlopige eindstand van het opgehaalde bedrag bekendmaken."

'Dit heeft echt zin'

Ook vorig jaar sloegen de zenders de handen ineen voor een actie. Dat was toen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het leverde destijds een enorm hoog bedrag en ook van deze actie wordt dat verwacht. Veronica Superguide-columnist Rob Goossens heeft er veel vertrouwen in: "Dit heeft gewoon echt zin. We gaan geen kleingeld ophalen."

Op woensdag 15 februari wordt het speciale live-programma uitgezonden op NPO 1.