Yvonne Coldeweijer

Veronica Superguide logo
Yvonne Coldeweijer
BN'ersOphef

Yvonne Coldeweijer trapt in valse snuifvideo Talitha Muusse

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Alie Sierkstra

BNR onderzocht met behulp van presentatrice Talitha Muusse hoe gemakkelijk het is om een juicekanaal te neppen met een valse video. Ze kozen Yvonne Coldeweijer uit als proefpersoon.

Talitha Muusse beschuldigd van cokegebruik

BNR besloot te onderzoeken hoe gemakkelijk het is om onwaarheden te verspreiden via een juicekanaal. Daarvoor maakten ze een video waarop oud-Op1-presentatrice Talitha Muusse zogenaamd coke snuift. En die onduidelijke video bleek genoeg voor Yvonne Coldeweijer (van Life of Yvonne) om Talitha écht te beschuldigen van cokegebruik.

'Savage, deze video'

Via een anoniem Instagram-account verstuurde BNR de fake snuifvideo naar Yvonne. De juicekoningin reageerde binnen tien minuten (“OMG! Savage, deze video”) en zette het filmpje een dag later online. BNR schrijft hiermee aangetoond te hebben ‘hoe weinig ervoor nodig is om iemand zwart te maken via een juicekanaal’. Niet alleen nam Yvonne ‘een uit de lucht gegrepen achtergrondverhaal zonder enige verificatie als feit over’, ook vulde ze het verhaal aan met ‘verzonnen details’.

Yvonne Coldeweijer reageert

Yvonne benaderde Talitha trouwens nog wel en benoemt dat ook in haar video: ”Het zou natuurlijk kunnen dat dit is opgezet. Maar ik denk dat het niet lang zal zijn totdat je omgeving wel zal zien dat jij dat bent.” Yvonne laat BNR in een reactie weten dat ze duidelijk heeft gesteld dat de video van Talitha 'mogelijk nep' zou kunnen zijn. Ook vindt ze dat ze niet aan dezelfde standaarden gehouden kan worden als traditionele nieuwsmedia. “Ik ben niet een of andere onderzoeksjournalist. Ik ben een gewoon een juicekanaal. Als ik een video ontvang van iemand die zit te snuiven, dan post ik het gewoon!

Yvonne moest eerder een bericht over Samantha Steenwijk rectificeren.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder