• Hollywood

Will Smith is terug na De Klap met nieuwe film mét Oscar-potentie

Door Redactie
Will Smith na het winnen van zijn Oscar voor King Richard

Will Smith is acht maanden na 'De Klap’ terug met een nieuwe film mét Oscar-potentie. Of hij nu ook helemaal terug in de gratie komt? Wel als het aan zijn slimme PR-team ligt, dat zint op een comeback.

Tekst: Claudia Witteveen

Will Smith slaat Chris Rock tijdens de Oscar-uitreiking in maart vol in zijn gezicht na een grap over Smiths vrouw Jada. Hij maakt excuses, wordt uit de Academy gezet en mag de komende tien jaar niet naar de Oscaruitreiking. De ster nam héél even een break, want op 9 december is zijn nieuwste film Emancipation te streamen op Apple TV+. Is Hollywood echt zo vergevingsgezind? Was Smiths misstap simpelweg niet zo ernstig? Of hebben we hier vooral te maken met een sterk staaltje ‘damage control’?

Vergeten en vergeven?

Wat Smith de laatste twee maanden heeft gedaan, mag je gerust een Tour d’Amour door de VS noemen. Om Emancipation (maar vooral ook zichzelf) in een positief licht te zetten. Hij ging o.a. langs bij zijn oude middelbare school om met leerlingen te praten (en de nodige selfies te maken). Hij sprak het basketbalteam van de LA Lakers moed in tijdens hun rampseizoen, volgens het team ‘door met ze te praten over sterk en dankbaar zijn, thema’s uit zijn nieuwe meesterwerk Emancipation.’ Tijdens een screening van de film poseerde hij voor een Instagram-kiekje met een groep ‘hechte vrienden’. Stuk voor stuk invloedrijke mensen, van Rihanna en A$AP Rocky tot Tyler Perry en de eerst nog zo Smith-kritische Dave Chappelle. Boodschap: bij hen ben ik weer in de gratie, dus jullie kunnen me nu óók wel vergeven! 

Geen vragen a.u.b.

Op zich zien we acteurs heel vaak als er een film gepromoot moet worden, maar lange tijd werd gedacht dat Will bij de promotie van Emancipation een beetje op de achtergrond zou blijven. Sterker nog: de film zou eigenlijk uitgesteld worden naar 2023, maar dit ging uiteindelijk niet door. De film verschijnt nog nét in 2022 (precies op tijd om in aanmerking te komen voor een Oscar). Hoewel Smith niet meer welkom is op de uitreiking, kan hij nog wél een beeldje winnen. Smith werd dus tóch op pad gestuurd, met de disclaimer dat journalisten AB-SO-LUUT NIET mochten vragen naar ‘De Klap’. Apple heeft ruim 120 miljoen dollar in de film gestoken, en tijdens de noodlottige Oscar-uitreiking was de film al lang klaar.

Zichzelf casten

Een film promoten is één ding, maar de hoofdrol spelen in nieuwe blockbusters is weer een ander verhaal. Na ‘De Klap’ heeft Smith nog niet op een filmset gewerkt. Er gaan wel geruchten dat hij heeft getekend voor de sciencefictionfilm Brilliance én dat hij meedoet in I Am Legend 2. Het is absoluut niet zo dat íédere studio, regisseur, producent en acteur zin heeft om met Smith in zee te gaan. Maar de acteur heeft gewoon zijn eigen productiemaatschappij. Will heeft er namelijk een handje van om zichzelf te casten. In het verleden maakte hij met zijn Overbrook Entertainment onder andere King Richard (waar hij in maart de Oscar voor won) en de vierde Bad Boys. Om werk zit Smith dus echt niet verlegen. Mocht zijn ster als acteur tóch vervagen, dan kan hij achter de schermen aan films blijven werken. Zijn vermogen wordt geschat op 350 miljoen dollar, dus Smith hoeft niet op een houtje te bijten.

Minder populair

Dat is natuurlijk niet waar Smith en zijn spin-doctors op inzetten. Alleen het bekend effectieve mea culpa-interview (met, zeg, een Oprah Winfrey) bleef tot nog toe uit. Smith kiest er heel hip voor zijn excuses volledig in eigen hand te houden, via Instagram en YouTube. Hier verontschuldigde hij zich uitgebreid tegenover Chris Rock én het filmpubliek, dat eventjes een andere Will Smith zag dan het gewend was. Die fout moet hij herstellen: zijn imago heeft wel degelijk geleden onder het voorval. Een doorlopend onderzoek naar de populariteit van filmsterren laat volgens vakblad Variety duidelijk zien dat zowel Will als Jada door het publiek minder positief bekeken worden sinds de Oscars.

Hossen op de afterparty

In filmkringen blijkt ook niet iedereen even vergevingsgezind. Daar heerst onvrede over de snelle comeback van Smith met Emancipation. Dat hij zich excuseerde voor de klap, praat volgens velen nog niet recht hoe hij zich direct na dat moment gedroeg. In de speech na zijn Oscarwinst stak hij maar amper hand in eigen boezem. Daarna werd hij vrolijk dansend gespot op een afterparty, alsof er niets aan de hand was. Wie daarbij was, vindt het duidelijk moeilijker om Smith nu alweer zo in het voetlicht te zien. Maar, zo rept een anonieme maar hooggeplaatste studiobron zich te zeggen tegen The Hollywood Reporter: ‘Hij is ook weer geen kryptonite geworden. Hij zal even op het strafbankje moeten zitten, zal vast een interview met een grote naam doen en daarna zal het drama vermoedelijk vanzelf verdwijnen.’ 

Werken voor zacht prijsje

Er ligt altijd een nieuw schandaal op de loer, weten ze in Hollywood maar al te goed. En mensen maken het nou eenmaal weleens bonter dan Smith het heeft gemaakt. Wat ook helpt: de acteur stond er voor de Oscars hartstikke goed op, bijvoorbeeld toen hij de cast van King Richard hoogstpersoonlijk een bonus gaf toen bleek dat de film niet in de bioscoop zou komen maar door de pandemie werd vrijgegeven op HBO Max. Dat zachte imago wil hij duidelijk terug. Dus schudt hij handjes met scholieren, spreekt hij vol overgave met sportteams en laat hij zijn werk in Emancipation voor zichzelf spreken. What’s next? Vermoedelijk zal Smith zich best eens voor een zacht prijsje laten inhuren de komende jaren, voorspellen kenners. In het kader van ‘dit vind ik echt een belangrijke film om te maken.’ Daarna kan hij waarschijnlijk gewoon weer terug naar de top van de A-list, met bijbehorend salaris en imago. Al zal hij de Oscars wél echt tot 2032 moeten laten schieten. Het is een kleine prijs om te betalen.

Emancipation is vanaf 9 december te streamen via Apple TV+.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!