Beeld: AVROTROS

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beeld: AVROTROS

Wie is de Mol?-recap #2: Een joker is zo lekker zacht

|
|

Laatste update:

Na een eerste aflevering waarin de Mol zich nog wat gedeisd hield, duiken we deze week dieper in op de vraag: Wie is die Mol toch? Wij speuren met je mee naar zijn of haar identiteit. En voor je verder leest… Heb je de aflevering nog niet gezien, let op: deze recap bevat spoilers.

Een korte terugblik naar vorige week: toen de kandidaten hun vrijstellingen mochten inwisselen in ruil voor geld, vielen twee dingen op. Merel koos in de eerste ronde voor de vrijstelling, en in de tweede (beslissende) voor het geld. Speelde ze kandidaat omdat ze wist dat het een gedane zaak was? Daarnaast leek Rick Paul zijn hand die tweede ronde op te willen steken, maar deed hij dat toch niet. Vreesde hij dat er te veel mensen voor geld zouden kiezen?

Rekenen

We duiken gelijk in de eerste opdracht, en het moet gezegd worden: het is een heerlijk ouderwets Mollenspel. Rick Paul en Nikkie nemen het op zich het geheel te overzien. Een interessante keuze, wat ook wel blijkt doordat Nikkie de boel meer tegenwerkt ('Neem je me nou in de maling?') dan dat ze daadwerkelijk helpt. Eerlijk: ze riepen vooral veel 'schat' en 'lieverd' naar elkaar.

Het maakte ook niet zoveel uit waar je als Mol stond, want je kunt overal het verkeerde antwoord geven. Merel wist even niet meer hoeveel honden ze nou precies heeft en er ontstond verwarring doordat Sarah de lepeltjes-vraag anders opvatte dan de rest. Jamie vond het allemaal wel best: "Jongens, ik lig zelfs met een kussen lepeltje-lepeltje." Uiteindelijk had de groep 2 vragen goed en verdienden ze 300 euro, maar welke vraag ze verkeerd hadden? Wie zal het zeggen... Eigenlijk was alleen Rick Paul hier niet verdacht.

Beeld: AVROTROS

De laseropdracht zorgt voor veel vreugde, want het lijkt erop dat een groot deel voor specifiek deze reden mee is gaan doen met het programma. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze het goed doen. Sinan gaat vol goede moed van start: hij gaat wel even laten zien hoe hij de groep moet leiden. In de praktijk blijkt hij dicht te slaan: "Ze bleven maar tetteren."

Verdacht is hier Sarah. Sinan vertelt haar dat ze naar links moet omdat allebei haar naambordjes daar liggen. Als ze naar binnen gaat, is ze het al kwijt. Ze ziet haar bordjes niet liggen, waarop ze besluit dat rechts haar beste optie is. Mollenactie of prestatiedruk – zoals Nikkie het uitdrukt: "Ze was nog zenuwachtiger dan een nerveuze eend."

Beeld: AVROTROS

Er zijn vier mensen die wel geld binnenhalen: Merel, Rick Paul, Robèrt en Evi. Als geld wil je natuurlijk zo min mogelijk in de pot hebben, en toch kun je je hier de vraag stellen: vindt de Mol het hier echt zo erg zich als kandidaat te laten zien? Hij of zij heeft immers voorkennis en weet dat er in de volgende opdracht waarschijnlijk geld gaat rollen.

Kamertjes

Wat is Wie is de Mol? toch ook een heerlijk psychologisch spel. De kandidaten moesten eerder biechten over de keuzes die ze zouden maken als ze een joker of vrijstelling aangeboden zouden krijgen. Die video's krijgen ze nu in groepjes te zien, tot hun grote verbazing. De grootste geheimen komen naar voren, zoals Merels biecht over de joker: "Hij is ook zo heerlijk zacht."

De Mol wist dat deze opdracht eraan zat te komen. Daarom zeggen de gewonnen geldbedragen eerder in de aflevering eigenlijk niet ontzettend veel. Niet verdacht zijn Niels, Jamie en Sarah. Zij brengen alledrie 250 euro in het laatje. Zijn degenen die voor minbedragen zorgen dan automatisch wél verdacht? Wat ons betreft niet zozeer. Als Mol wil je de aandacht niet op je vestigen en weet je dat er altijd mensen blijven zitten, dus ga je het liefst zo laat mogelijk weg – voor een joker. Merel, Robèrt en Sinan, we zien jullie wel!

De Mollometer: even terugblikken…

Ja, fijn allemaal, die verdachte acties. Maar wat betekent dat nou allemaal? Geen nood: in de ‘Mollometer’ zetten we alles op een rijtje zodat jij voor de volgende aflevering je poule met een gerust hart kunt invullen. Always follow the money! [Disclaimer: we rekenen in gemiddelden. Dus als de hele groep 300 euro verdiende, is dat per persoon 30 euro. Gaat die persoon vervolgens in de min, dan verrekenen we dat.]

Wie is de Mol?-recap #2: Een joker is zo lekker zacht

Lees verder