Wie bedenkt de vragen in De Slimste Mens?

Door Redactie
Maarten van Rossem en Philip Freriks

De Slimste Mens is nog altijd één van de best bekeken tv-quizzen van dit moment. De grappige vragen en het norse jurylid Maarten van Rossum zorgen keer op keer voor een unieke sfeer. Zowat alle BN’ers willen het programma winnen, maar vrezen een verschrikkelijke afgang

Het nieuwe seizoen van De Slimste Mens start op maandag 11 juli en is de twintigste in de reeks! Veronica Superguide nam eerder al een kijkje achter de schermen. Verslaggever Thomas Braun vroeg hoe al die originele vragen precies tot stand komen.

Deze tien oude tv-quizzen zijn ook nog steeds de moeite waard!

Waar komen de vragen vandaan?

Eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst vertelt er het volgende over: “We maken met een groep redacteuren de vragen en bedenken antwoorden voor bijvoorbeeld de rondes waar je als kandidaat moet associëren, zoals de Open Deur-vragen. Daar is niet één absoluut antwoord op te geven dus kiezen we voor vier feitelijke antwoorden, en een leuk triviaal dingetje waarmee de kandidaat zich echt als kenner kan onderscheiden. Bij Louis van Gaal kun je dan zeggen: Ajax, Truus, Nederlands elftal, maar ook: Ben jij nou zo dom of ben ik nou zo slim?”.

De Slimste Mens-testpanel

Omdat vragen op papier een stuk makkelijker of moeilijker kunnen lijken, werd er een speciaal De Slimste Mens-testpanel in het leven geroepen. Kinkhorst: “Wij zitten ook maar in een bubbel met een paar mensen die een quiz maken”.

Het testpanel bestaat uit De Slimste Mens-fanatici die soms het hele land doorreizen om vragen voor de quiz tuit te proberen. “Iemand appte een keer dat-ie wat later kwam want de trein uit Winschoten had vertraging. Toen dacht ik: jeetje, die mensen doen echt een behoorlijke opoffering om met enorm veel plezier drie uur achterelkaar onze vragen te testen. En we zijn er maar wát blij mee. Het programma is er echt beter door geworden.”

All Stars

Het twintigste seizoen van De Slimste Mens wordt trouwens gevierd met twee reeksen! Er komt namelijk ook een online serie: De Slimste Mens: All Stars. Hierin keren oude bekenden terug, onder wie Francis van Broekhuizen, Jeroen Kijk in de Vegte en Klaas Dijkhoff. Ook in deze reeks zien we Philip en Maarten terug!

De Slimste Mens is vanaf maandag 11 juli iedere werkdag te zien vanaf 20:40 uur op NPO 2. De Slimste Mens: All Stars is vanaf vrijdag 22 juli iedere week te zien op NPO Start.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast-apps.