Een nieuw seizoen Weet ik Veel

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Een nieuw seizoen Weet ik Veel
TVBrandende Vraag

Wie bedenkt al die vragen voor tv-quizzen eigenlijk?

|
|

Laatste update:

Quizzen, we zijn er dol op. Aan de keukentafel, in de kroeg óf natuurlijk voor de buis. Liefhebbers kunnen daar alvast neerploffen, want het nieuwe seizoen Weet Ik Veel begint. Maar eh… welke genieën bedenken al die vragen eigenlijk, vroeg quizexpert en journalist Sven de Laet zich af. 

Tekst: Sven de Laet

“Hij is 21 jaar, studeert journalistiek in Tilburg en heet…” Nog niet vaak schoot mijn hartslag zó razendsnel omhoog als bij het horen van die woorden. Wie ze uitsprak? Linda de Mol, vlak voor de finale van een aflevering van Weet Ik Veel. Ja, dat was destijds nog echt haar kindje. Terug naar de bekendmaking van de winnaar. Na een korte roffel volgde wat ik door de eerdere omschrijving al wel een beetje aan voelde komen: mijn naam. Nog geen halve minuut later stond ik in de coulissen, waar ik werd gepoederd, een microfoontje opgespeld kreeg, een flesje water naar binnen moest gooien voor de droge keel en hop… Terug die finale in! 

Het is een bijzondere herinnering, die het ook op feestjes nog aardig doet. Voorafgaand aan de opnames had ik er niet direct rekening mee gehouden dat je daadwerkelijk in de spotlights kon komen. Vooruit, ik hou van spelletjes en quizzen, maar ik hou het er toch vooral op dat de vragen me goed lagen. Hulde dus aan de bedenkers daarvan. En dat is precies waar we nu eens op willen inzoomen. Want quizprogramma’s zijn hotter dan ooit, maar zonder die kwieke koppen erachter zou er weinig te beantwoorden zijn. Wie zijn deze lui?

Driedubbelchecken

Marleen Bosman is een van hen. Zij werkt voor Talpa Entertainment Productions en maakte in het verleden vragen voor Weet Ik Veel, maar ook programma’s als Een Tegen Honderd, Miljoenenjacht en Weekend Miljonairs. “Dat doe ik al een jaar of twintig. Ik ben gek op spelletjes en vind het leuk om kennis te meten met anderen. Voor corona zat ik ook wekelijks met een vast team te pubquizzen. Dat andere mensen daar soms niks aan vinden, begrijp ik ook echt niet. Ik heb één vriendin met wie ik heel goed 30 Seconds kan spelen, de rest van de groep waagt zich er niet aan.” Inmiddels is Marleen eindredactrice en houdt ze zich vooral bezig met het checken van de vragen. “Is-ie goed geformuleerd, bijvoorbeeld. Maar ik kijk ook simpelweg of het antwoord klopt. Bij elke vraag zoeken we meerdere bewijsstukken voor het antwoord. Eén bron is geen bron.” 

Dat herkent ook fulltime vragenmaakster Astrid van Bernebeek. Zij is als oprichtster van De Vragenfabriek dag in, dag uit bezig met het in elkaar knutselen van quizzen voor bedrijven, maar ook tv-programma’s als Met het Mes op Tafel, MAX Pubquiz en in het verleden De Slimste Mens. Bij dat laatste programma zie je Twitter nog weleens losgaan als een vraag niet helemaal waterdicht lijkt. Voor een programma weer wat extra aandacht, maar als vragenmaker het laatste wat je wil.” Maar er komt veel meer kijken bij het bedenken van goede vragen dan simpelweg een correct antwoord eraan koppelen. “Eigenlijk ben ik de hele dag bezig. Omdat ik zo nieuwsgierig ben, zie ik continu dingetjes die interessant kunnen zijn voor mijn quizzen. Die schrijf ik dan snel op of ik spreek wat in op mijn telefoon. Dat plemp ik vervolgens in een groot werkbestand, waar ik bij een nieuwe klus weer uit kan putten.” Het bedenken van leuke haakjes is dan ook het probleem niet. “Veel lastiger is om te voorkomen dat je gaat dubbelen. Als ik aan de slag ga voor een nieuwe reeks Met het Mes op Tafel, moet ik telkens in een database checken of die vraag nog nooit is gesteld. Nou zitten daar inmiddels zo’n zestigduizend vragen in, dus dat checken is het meest tijdrovende.”

In de huid van Patty

Daar weet Marleen alles van. En dan is het ook nog eens zo dat niet elke vraag geschikt is voor elk programma. “Je kijkt altijd naar de doelgroep waarvoor je de quiz maakt. Voor een quiz bij RTL of SBS maak je vragen voor een bredere doelgroep dan voor programma’s als 2 voor 12. De eerste vraag die je je als vragenmaker moet stellen, is: kan ik het weten? En zo nee, wil ik het weten?” Dat matchen van de juiste moeilijkheidsgraad met de quizzer van dienst is nog een behoorlijke kluif. “Je kunt het ontwikkelen, maar vaak hebben mensen het van nature wel of niet in zich. Dat zie ik ook als er nieuwe redacteuren binnenkomen bij ons. De een heeft er simpelweg meer gevoel voor, de ander moet wat bijgestuurd worden.” 

Dan nog is het maar de vraag hoe zo’n vraag in de praktijk valt. “Je weet nooit wat een ander weet”, lacht Bosman. “Daarom proberen we vooraf altijd veel uit. Ik leg zo nu en dan bijvoorbeeld wat vragen voor op andere redacties van Talpa. En soms hebben we ook testpanels. Daarin zitten dan mensen van allerlei leeftijden, opleidingsniveaus en achtergronden. Bij sommige shows doen we dan voor de opname zelfs nog een repetitie.” 

Daar weet ik zelf toevallig alles van. De jaren na mijn deelname aan Weet Ik Veel hielp ik een aantal seizoenen als nep-BN’er tijdens die repetities. Zo kroop ik met liefde in de huid van onder anderen Angela de Jong, Patty Brard en Gerard Joling. Om te gieren, maar stiekem wel met een serieus doel, vertelt Marleen. “Soms bleek een set vragen dan echt te makkelijk of moeilijk. Dan werd er last minute nog wat geschaafd.”

Niet voor freaks

Waar Marleen trouwens zelf ook dolgraag aan de andere kant van de quiztafel zit, ligt dat voor Astrid net even anders. “Ik ben niet zo’n spelletjesfanaat. Vaak als ik mensen vertel wat ik voor werk doe, denken ze meteen aan pubquizzen. Maar daarbij gaat het voor mijn gevoel toch veel meer om vertier en bier. Vragen over obscure lp’s uit 1973, die alleen de freaks kunnen weten, daar heb ik niks mee. Ik ben een allrounder en weet van veel dingen een beetje. Ik maak het liefst vragen waar iedereen met een redelijke algemene kennis en ontwikkeling het antwoord op kan weten.”

Voor wie benieuwd is hoe mijn avontuur naast Linda op de stoel eindigde: medespeler en oud-hockeyer Robert van der Horst had de twijfelachtige eer om in een totale brain freeze als enige speler ooit zijn eerste drie vragen fout te beantwoorden. Nou, ga er maar aanstaan met nul knaken op de teller. Godzijdank waren de vragenmakers me opnieuw gunstig gezind en werd er toch nog een fraai bedrag bij elkaar gesprokkeld. Hoeveel precies? Dat is een mooie quizvraag!

Het nieuwe seizoen van Weet Ik Veel is vanaf zondag 4 september te zien op RTL4, vanaf 20:00 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder