Alle X-Men films gerankt van X-treem slecht tot X-treem X-cellent

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Alle X-Men films gerankt van X-treem slecht tot X-treem X-cellent

Alle X-Men films gerankt van X-treem slecht tot X-treem X-cellent

|
|

Laatste update:

Je zou het niet zeggen want hij is nog steeds geweldig in vorm, maar Hugh Jackman is alweer vijftig jaar oud. Een goede gelegenheid om alle X-Men films waarin hij te zien is eens te ranken. De beide Deadpool-films vallen hier dus niet onder, alhoewel die allebei de Top Vijf wel zouden hebben gehaald.

9 - X-Men Origins: Wolverine

Na het tegenvallende X-Men: The Last Stand moest X-Men Origins: Wolverine de X-men franchise weer op het rechte pad zien te krijgen. Dat liep even anders. Voor comic book-fans is deze eerste solo-film het equivalent van krassende nagels op een schoolbord. Na een ge-wel-di-ge openingsscène waarin we Wolverine en Sabretooth zij aan zijn zien vechten door de eeuwen heen stort de film al gauw als een kaartenhuis in elkaar. Dan kun je beter nog een keer die openingsscène kijken:

8 - X-Men: Apocalypse

Je zou denken dat ze bij Fox na de tegenvallers X-Men Origins: Wolverine en X-Men: The Last Stand hun lesje geleerd hadden: maak je een X-Men film met een goed script, dan wordt het een succes. Maak je een X-Men film met een overduidelijk in elkaar geflanst verhaal, dan maakt de film aan de bioscoopkassa's de verwachtingen niet waar. Door een zwak script en teveel CGI werd X-Men: Apocalypse een chaotische en teleurstellende opvolger van het superieure Days of Future Past (en dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe gehad, X-Men: Dark Phoenix). En met drie minuten zat er ook veel te weinig Hugh Jackman in, ook al ging 'ie dan nog zo lekker ruig tekeer in zijn korte optreden:

7 - X-Men: The Last Stand

Met X-Men: The Last Stand waagde Fox zich voor het eerst aan de beroemde Dark Phoenix-verhaallijn. De studio nam echter te veel een loopje met dit klassieke verhaal, waardoor The Last Stand nergens echt goed uit de verf kwam. Dat regisseur Bryan Singer het project verliet en ook zijn vervanger Matthew Vaughn afhaakte zorgde ervoor dat fans uiteindelijk opgescheept zaten met Brett Ratner. Deze doorsnee-regisseur had zelf geen binding met de X-Men en dat was te merken.

6 - The Wolverine

Nu we de drie missers achter de rug hebben belanden we aan bij het betere werk. Hugh Jackman had zelf ook wel in de gaten dat hij met X-Men Origins: Wolverine zijn fans behoorlijk teleurgesteld had. De stoere Aussie wist dat hij wat goed te maken had, dus besloot hij samen met regisseur James Mangold de zaken heel anders aan te pakken voor Logan’s tweede solo-film. The Wolverine is losjes gebaseerd op de beroemde vierdelige comic book-serie die Frank Miller (onder andere bekend als bedenker van Sin City en 300) uit de jaren tachtig. De toon is beduidend rauwer, iets wat de opvolger Logan nog verder zou perfectioneren.

5 - X-Men: First Class

Met X-Men: First Class nam Fox het riskante besluit om de X-Men serie te rebooten zonder Hugh Jackman. Althans, bijna zonder Hugh Jackman. Als gevolg bleef de opbrengst flink achter bij de voorgaande films, ook al was First Class een uitstekende X-Men film met een heerlijke James Bond-achtige sixties-vibe. De film zou ook een plaatsje hoger in deze lijst geëindigd zijn als er meer Wolverine in had gezeten dan alleen deze 24 seconden:

4 - X-Men

De film waar het allemaal mee begon. We kunnen gerust stellen dat er zonder het succes van de eerste X-Men film nu geen Marvel Cinematic Universe geweest zou zijn. En dan te bedenken dat het heel anders had kunnen lopen: acteur Dougray Scott zou eerst Wolverine spelen, maar moest afhaken omdat hij al druk was met Mission: Impossible II. Vervolgens zou Russell Crowe benaderd zijn, die de rol afwees maar wel een collega-Australiër voorstelde voor de rol. Niemand in Hollywood had toen nog van Hugh Jackman gehoord. Dat is 18 jaar later niet voor te stellen.

3 - X-Men 2 / X2: X-Men United

De eerste X-Men maakte de hooggespannen verwachtingen waar, alleen de film was veel te kort. X-Men 2 maakte dit gemis helemaal goed aangezien de film maar liefst een half uur langer was dan zijn voorganger. Daarnaast bevatte X2 ook veel meer actie, met als hoogtepunt een scène waarin Wolverine voor het eerst helemaal doorslaat als Xavier's school belaagd wordt. De overmoedige soldaten maken geen schijn van kans tegen de ontketende Logan.

2 - Logan

Na zeventien jaar vond Hugh Jackman het tijd om zijn klauwen aan de wilgen te hangen. En geef hem eens ongelijk, want naar verluidt moest de sympathieke spierenbundel als onderdeel van zijn training voor deze veeleisende rol telkens midden in de nacht opstaan om bij wijze van spreken een half kippenhok leeg te eten. Maar hij wilde zijn Wolverine-carrière nog wel met een klapper afronden. Fans mochten online laten weten wat ze graag wilden zien. Uiteindelijk kwamen Jackman en regisseur Mangold met een losse bewerking van de het Old Man Logan-verhaal, met een verrassend rauwe en bitterzoete toon. Dit lef werd beloond met een prestigieuze Oscarnominatie voor Beste Bewerkte Scenario. Een Marvel comic book-film die een Oscarnominatie in de wacht sleept? Een paar jaar terug was het nog ondenkbaar, maar Logan flikte het toch maar mooi even.

1 - X-Men: Days of Future Past

Nadat X-Men: First Class aan de bioscoopkassa's ver achterbleef bij de eerdere delen nam Fox het wijze besluit om op slimme wijze de X-Men van de eerste trilogie te integreren in dit middendeel van de prequel-trilogie. Wolverine moet terug in de tijd om in de jaren zeventig te voorkomen dat in de 21e eeuw mutanten uitgeroeid zullen worden. Deze film die gebaseerd is op misschien wel het beroemdste verhaal uit 55 jaar X-Men comics brengt het beste van de oude en nieuwe films samen, en dit levert een spektakelfilm op die we nu al een moderne klassieker mogen noemen.

Lees verder