Octaaf en Alberto in Samson & Gert

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Octaaf en Alberto in Samson & Gert
Brandende Vraag

Wat is er met 'Octaaf' uit Samson en Gert gebeurd?

|
|

Laatste update:

Moh seg eh, Gertje! Het is hoog tijd voor een heerlijk nostaligsche deep dive in de wondere wereld van cult-jeugdserie Samson & Gert. Wat deden de acteurs nog meer en hoe gaat het nu met ze? Met deze keer: Walter van de Velde (72), aka Octaaf 'Meneer de Raaf' De Bolle!

'Ik moest kloppen want de bel doet het niet!' Op die manier kwamen álle Samson & Gert-personages het huis van onze jeugd binnen. Zo ook Octaaf De Bolle, altijd gespeeld door de Vlaamse media-duizendpoot Walter van de Velde, die veel meer deed dan alleen acteren. 

Octaaf de Bolle

De zoon van Jeannine De Bolle wandelde vaak nerveus de deur plat bij Samson en Gert. Hij zat altijd flink te klagen en was heerlijk vol van zichzelf. "Dat is toevallig één van mijn specialiteiten", begon hij dan op te scheppen. "Mijn Miranda zegt dat ook altijd. Pa, zegt ze..." en dan volgde er altijd een héél overdreven kwaliteit die Meneer de Raaf helemáál niet bezit.

Wie is Walter van de Velde?

Walter - inmiddels met pensioen - was naast een bekend acteur ook televisieregisseur en tekstschrijver. Van 1992 tot 2002 speelde hij Octaaf en die rol pakte hij later, in 2008, weer op voor de Samson en Gert-film Hotel op Stelten. Verder speelde hij in Vlaamse series als R.I.P., Lili en Marleen, Hallo België! en F.C. De Kampioenen. Hij schreef ook dialogen voor verschillende musicals uit de Studio 100-stal en trouwde met actrice Simonne Peeters.

Laatste keer Samson en Gert

Gelukkig zou Walter na die film ook nog een keer de kenmerkende geruite trui aantrekken! In 2019 dook hij op in de clip voor het super ontroerende afscheidsnummer van Samson en Gert. 'Het allerlaatste liedje', right in the feels.

Hierna ging Samson verder met Gert Verhulsts dochter Marie.

Hoe gaat het nu met Walter?

Walter gaf in 2019 nog een (laatste?) groot interview aan HLN. Hij vertelde dat-ie zo weer Octaaf wil spelen als de makers erom vragen en hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn rol. "Ik ben gek op Suske en Wiske en Octaaf is de Lambik van de Vlaamse tv. Een betweter die denkt alles te kunnen, maar dan op zijn bek gaat. Een heerlijke rol."

Ziekte

Walter en zijn vrouw genieten van pensioenlife en doen dat in (redelijk) goede gezondheid. Al beginnen de mankementen nu wel te komen. "Ik heb suikerziekte en als zoetebek valt dat tegen. Vroeger reed ik in Frankrijk vijftig kilometer om voor een dessert in een restaurant. Het is nu allemaal wat minder en ik moet vaak op de tanden bijten. Suiker is een body killer." Toch zondigt Walter wel eens - met een goede reden. "Het heeft geen zin om je alles te ontzetten zodat je vijf jaar langer leeft. Ik wil niet eindigen zoals mijn vader, in een verzorgingstehuis. Blijf daar wég."

Octaaf en Gert Samson en Gart

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder