• BN'ers
  • Brandende Vraag

Wat is er gebeurd met Tineke de Nooij?

Door Redactie
Tineke de Nooij

Televisiester en radio-icoon Tineke de Nooij (81) presenteerde vanaf 1982 het allereerste middagprogramma op de Nederlandse televisie: Tineke. Hoe gaat het nu met 1-2-3-4-5-6-7-8-9-Tiiiiiineke?

“Ik ben altijd bezeten geweest van radio, en sinds 1976 ook van alles wat beweegt. Omdat er niet genoeg radio-uren voor me waren bij Veronica, besloot ik een opleiding te volgen tot televisieregisseur. Sindsdien voel ik me als een vis in het water in de radio- en de televisiestudio. In de jaren tachtig was er ’s middags maar incidenteel iets op tv. Daarom wilde ik een middagprogramma maken: een soort Libelle op tv, voor moeders en kinderen. Rob Out, toenmalig directeur van Radio Veronica, was de enige die er heilig in geloofde. Met zijn hulp heb ik een redactie samengesteld. Ik maakte een relaxed programma met een huiselijke sfeer: livemuziek, een vitrine met gebakjes, theeservies op tafel. Ik nam zelfs mijn hond mee.”

Hartstikke spannend

“Vanaf de eerste uitzending was iedereen erop tegen. De kranten namen mijn programma niet serieus. Maar we hadden meteen een miljoen kijkers, dus begonnen andere zenders ook met een middagprogramma. We hadden veel primeurs. Zo begon ik in 1984 met De Brutale Kaktus Show van Peter Jan Rens. Ik gaf hem wekelijks vijf minuten zendtijd. En ik begon in 1987 als eerste met items over koken, terwijl die hele kookcultus op tv nog niet bestond. Later was ik de eerste die Jomanda op tv had, en Janet Jackson praatte bij ons voor het eerst op tv over de mishandeling door haar vader."

 

"Ik ben een week geschorst geweest. Ik had meneer Van Wees in de uitzending, die beroemde likeurtjes maakte. Hij praatte daar een beetje saai over. ‘Nou, meneer Van Wees, ik schenk voor mezelf een likeurtje in’, zei ik daarom. Terwijl ik het glas omhooghield en ‘Jummie jummie’ zei, kwam het etiket van de fles vol in beeld. De richtlijnen van de overheid daarvoor waren destijds erg onduidelijk. Die beelden zijn wel tachtig keer in de Tweede Kamer vertoond. Er werd gezegd dat het één grote reclamespot was en dat Veronica tachtigduizend gulden moest betalen. Maar na een week was ik alweer terug op tv. Of ik ermee zat? Nee hoor, het was hartstikke spannend allemaal.”

“In de jaren tachtig keek ik graag naar Mies Bouwman en Willem Duys. Later stond ik zelf in een top 3 van presentatoren: Ivo Niehe, Sonja Barend en ik. Een leuk rijtje. Ik heb zelfs eens pianogespeeld in Showbizzquiz van Ron Brandsteder. Daarvoor moest ik zo’n showtrap af. Ron vloog die trap op, gaf me een hand en hielp me naar beneden, en toen moest ik nog live een Mozart-medley spelen met het orkest van André Rieu. Naar Ron’s Honeymoon Quiz keek ik graag, maar spelletjesprogramma’s heb ik altijd stom gevonden. Reizen Waes en de kunstprogramma’s van Jeroen Krabbé vind ik heerlijk, maar verder lees ik liever. En ik ben druk met radio maken. Ik heb acht maanden pensioen gehad, maar miste de muziek.”

Tineke is elke zaterdag- en zondagavond te horen bij Radio Veronica (23.00 - 00.00 uur) en op het digitale radiostation Veronica Vintage

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!