• BN'ers
  • Brandende Vraag

Wat is er gebeurd met Henny Huisman?

Door Redactie
Henny Huisman

Henny Huisman (71) was dé showman van de jaren 80: na de Playbackshow, dat in 1985 een Gouden Televizier-Ring won, presenteerde hij de Soundmixshow, de Mini Playbackshow en de Surprise Show. Hoe gaat het nu met het levende tv-monument?

Tekst: Kim van der Meulen

“Als ik terugdenk aan de jaren tachtig, denk ik meteen aan de Soundmixshow-finale in 1988. Het was de eerste keer dat kijkers telefonisch op hun favoriete deelnemer konden stemmen. Nog voordat ik had geroepen: ‘U kunt nu bellen’, hadden al 500.000 mensen dat gedaan. Uiteindelijk belden 1,2 miljoen mensen, waardoor het telefoonnet werd platgelegd. Ziekenhuizen gingen over op noodaggregaten, vliegtuigen konden niet meer landen, ambulance en politie waren onbereikbaar. Gelukkig zijn er geen doden gevallen. De PTT had er geen rekening mee gehouden dat mensen ook elkaar gingen bellen om te vragen op wie ze hadden gestemd. Het staat nog steeds bekend als het Henny Huisman-effect.”

“De Soundmixshow was een echt amusementsprogramma. Het ging erom wie de beste imitatie kon neerzetten, maar was vooral gezellig om naar te kijken. Een zestiger die Gerard Cox nadeed, een man die een geweldige Édith Piaf neerzette: alles kwam voorbij. Het ging niet om wurgcontracten winnen: je zag hoe Jan de bakker kleding uitzocht in het winkeltje en als Elvis Presley opkwam. De KRO, waar de Playbackshow begon, wilde van dat demasqué eerst niks weten, maar het bleek hét succes. Het format werd verkocht aan de hele wereld, tot aan Amerika toe.”

Commentaar was lang niet altijd aardig

“Er wordt weleens gezegd: er waren destijds weinig andere programma’s, maar dat klopt niet. Ik moest het opnemen tegen Ted de Braak, Ron Brandsteder, Willem Ruis en Mies Bouwman. Van Mies was ik trouwens altijd groot fan. En ik had buitenlandse voorbeelden, zoals Bruce Forsyth. Die had humor, machtig om te zien. Ik presenteerde ook wat losser, al waren ze dat bij de KRO niet gewend.”

“Mijn voorganger was Fred Oster, ‘het sprekende pak’. Hij was heel keurig: ‘Antwoord A is goed, applaus!’ Ik kom uit het volk en zei wat de mensen thuis dachten: ‘Je wilde B zeggen, ik zag het wel!’ Jurylid Jacques d’Ancona was ook eerlijk. Zijn commentaar was lang niet altijd aardig, al klonk het soms wel zo: ‘Het was niet altíjd onzuiver.’ Heerlijk dat hij zo streng was, dan kon ik het lekker voor de kandidaat opnemen. Ik maakte lange dagen: tussen de opnames door trok ik het land in om kandidaten te werven. Maar het voelde echt als mijn hobby uitoefenen.”

Alleen maar trots

“Tegenwoordig kijk ik vooral naar het nieuws en naar Vandaag Inside, dat is heel puur. Maar amusementsprogramma’s? Nee. Dat is toch een beetje alsof je aan de bakker vraagt of-ie zelf ook slagroomtaart eet. Dan ga ik me ergeren aan alles wat ik niet goed vind. Of de Soundmixshow nu nog zo’n succes zou zijn, durf ik niet te zeggen. De tijd dat mensen om half negen voor de buis gingen zitten met een kopje koffie, is voorbij. Maar er zijn veel grote namen uit voortgekomen, van Marco Borsato tot Gerard Joling. Daar ben ik alleen maar trots op.”

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!