Waarom zit Venom niet in de MCU-films?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Waarom zit Venom niet in de MCU-films?

Waarom zit Venom niet in de MCU-films?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

In Venom (2018) zagen we vooral hoe Tom Hardy's Eddie Brock het uitvocht met de knotsgekke symbiote-alien die hem overnam en daardoor moesten geen enkele keer denken aan zijn aartsrivaal uit de Spider-Man-comics, namelijk Peter Parker himself. Die zit nu in het MCU, gespeeld door Tom Holland. Maar... waarom zit Venom eigenlijk niet in het MCU?

In Venom zat geen enkele verwijzing naar personages of gebeurtenissen uit het MCU. En door de San Francisco-setting oogde het ook nog eens héél anders dan de aardse MCU-films, die zich vaak afspelen in New York. Er is eigenlijk een vrij simpele reden voor Venoms afwezigheid in de leefwereld van de Avengers: het komt allemaal door deals van vroeger.

Sony

We beginnen met een geschiedenislesje. Een korte hoor, wees maar niet bang. In de jaren 90' verkocht Marvel Comics de filmrechten voor hun personages aan verschillende partijen. Zo ging 20th Century FOX ervandoor met de rechten voor verschillende X-Men én Fantastic Four-personages en kocht Sony Spider-Man en zijn indrukwekkende aanhang vol supervillains (inclusief Venom). Marvel Studios, dat midden jaren 2000 het levenslicht zag, focuste zich even kort door de bocht gezegd op de 'overgebleven' helden in haar licentie-bezit. Met de wat 'mindere' personages - Iron Man was toentertijd helemáál geen A-list-personage - ging de studio langzaam maar zeker bouwen aan een eigen filmuniversum en werden personages als Thor, Ant-Man en zelfs de voorheen vrij onbekende Guardians of the Galaxy mega-filmhelden.

Spider-Man stapt over

Inmiddels bezit Disney, moederbedrijf van Marvel Studios, alle X-Men en Fantastic Four-personages na de overname van FOX in 2019. Dat betekent dat personages als Deadpool, Wolverine en de hele X-Men-rambam in principe geïntegreerd kunnen worden in de overkoepelende MCU-verhaallijn. Met Sony ligt dat toch anders. In 2015 kwam het tot een historische filmdeal tussen Marvel/Disney en Sony toen de twee partijen bekendmaakten Spider-Man te 'delen'. Als een soort co-ouderschap. Zo kreeg het personage toch weer een kans na de ietwat geflopte Amazing Spider-Man-films. Hij belandde, gespeeld door Tom Holland, in het MCU en the rest is history. Vorig jaar stond deze deal hevig onder druk maar uiteindelijk werd Tom Hollands Spidey alsnog 'gered' door een gloednieuwe deal.

Stand van zaken

We weten niet precies hoe het verder zit met de andere Spider-Man-personages die Sony uitleent aan Marvel Studios, maar naast Tom Holland kunnen we Zendaya's MJ bijvoorbeeld ook al niet meer wegdenken uit het MCU. Toch maakt Sony zoals we met Venom zagen ook op eigen kracht nog films met daarin traditionele Spidey-personages. En dat zijn er véél meer dan je misschien denkt. Zo komt er bijvoorbeeld ook een film over Spider Man-slechterik Morbius, een vampier gespeeld door Jared Leto. Daar zit dan - we maken het best wel verwarrend nu - wél een dikke MCU-verwijzing in. Zo zien we Michael Keatons Vulture uit Spider-Man: Homecoming een korte cameo maken in de trailer. Kijk maar, helemaal aan het eind:

Toekomst van Venom

Dat het MCU nu via Morbius het Sony-Spidey-universum 'binnendringt', is dan weer te verklaren door de hernieuwde Sony/Disney-deal waar we het eerder over hadden. MCU-opperbaas Kevin Feige zei na het sluiten van die nieuwe deal in 2019 namelijk dat Spider-Man nu als enige filmheld de superkracht heeft om tussen verschillende film universes te 'hoppen'. Het lijkt er dus op dat de MCU-Spider-Man en zijn aanhang dus wél in Venom en Morbius-films zouden kunnen verschijnen, maar niet andersom. Snap je? Eind vorig jaar voorspelde de regisseur van de eerste Venom-film nog dat het volgens hem een kwestie van tijd is voordat we Tom Holland en Tom Hardy samen in één superheldenfilm zien. Hopelijk heeft hij gelijk.

Het vervolg op Venom, Let There Be Carnage, draait vanaf 25 juni 2021 in de bioscopen. Morbius zie je vanaf 18 maart 2021!

Lees verder