Waarom Steven Spielberg niet meer achteraf in zijn films knipt

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Waarom Steven Spielberg niet meer achteraf in zijn films knipt

Waarom Steven Spielberg niet meer achteraf in zijn films knipt

|
|

Laatste update:

Moeten filmmakers hun beroemdste werken digitaal verbeteren? Star Wars-bedenker George Lucas heeft er geen enkel probleem mee, maar Steven Spielberg ziet het een beetje anders…

Spielbergs nieuwe film Ready Player One zit barstensvol verwijzingen naar populaire cultuur. Waaronder films van Steven Spielberg zelf! Tijdens de promotietour vroeg een journalist hem of het geen idee was om klassiekers als E.T., Jaws of Indiana Jones van indrukwekkende effecten te voorzien.

De regisseur heeft hierover nagedacht, en het zelfs al eens gedaan! In 2002 werd E.T. geremastered. Geïnspireerd door George Lucas besloot Spielberg de film op een paar punten te wijzigen. 

In een paar shots werd de vriendelijke alien vervangen door een exemplaar dat met de computer was geanimeerd. Daarnaast werden de pistolen waarmee de politieagenten in de film rennen vervangen door walkie-talkies.

Controverse

Volgens Spielberg werden de wijzigingen voorgesteld door Universal, die de film wat kindvriendelijker wilde maken. Daarnaast zou de kreet ‘digitaal verbeterd’ een extra reden zijn om ‘m nóg een keer te bekijken. In deze video zie je de verschillen tussen het origineel uit 1982 en de ‘verbeterde’ versie uit 2002.

E.T-fans waren... not amused. Spielberg: ‘Er bestaat een behoorlijk slechte versie van E.T, omdat ik me liet inspireren door George Lucas en de Star Wars-films. In die jaren waren er nog geen echte social media, maar al snel hing er een negatieve sfeer om de film heen. Dat was een belangrijke les voor me. Ik zal nooit meer een oude film van mezelf ‘verbeteren’ of wijzigen. Ik heb de films destijds zo goed gemaakt als ik kon, en laat ze nu rusten.’

Steven Spielbergs nieuwe film Ready Player One draait vanaf 29 maart in de bioscoop.

Lees verder