Waarom is The Super Mario Bros. Movie zo succesvol in Nederland?

The Super Mario Bros. Movie is pas twee weken te zien, maar nu al een geweldig succes. Hij heeft sinds de release al meerdere records verbroken en is op dit moment de populairste film in de Nederlandse bioscopen. Maar wat maakt deze film zo succesvol?

The Super Mario Bros. Movie
© Universal Pictures

Wereldwijd heeft The Super Mario Bros Movie meer dan 677 miljoen dollar opgebracht en in Nederland ruim 6.7 miljoen euro. De film kent het beste openingsweekend voor een animatiefilm ooit en verslaat daarmee Frozen 2. Hij blijft maar publiek trekken en dat betekent dat er een grote kans is dat de film nu al een van de grootste van 2023 zal worden.

Nostalgie

We denken dat de film voor een zeer brede doelgroep geschikt is”, zo legt filmmaatschappij Universal Pictures International Netherlands uit aan Veronica Superguide. “We hebben al eerder gezien dat nostalgie ook een zeer belangrijke motivatie is voor de bioscoopbezoeker om naar de film te gaan.” Ook Veronica Superguide-recensent Peter Koelewijn, die The Super Mario Bros. Movie vier sterren geeft, denkt dat nostalgie een grote rol speelt. “Voor kinderen is het een leuke film omdat het zo kleurrijk is. Ook is het verhaal vrij simpel waardoor het makkelijk te volgen is voor de jonge doelgroep”, zo legt hij uit. “Aan de andere kant hebben we de oudere generatie die is opgegroeid met het spel. De film speelt daar goed op in. Er zijn ontzettend veel verwijzingen naar de spellen die iedereen kent. Het is dan ook erg slim dat ze niet veel afwijken van de games. Dat zorgt voor herkenbaarheid en zo houden ze het publiek tevreden.”

Nederlands én Engels

Normaal gezien gaan de meeste bezoekers naar de Nederlandse versie van een animatiefilm volgens Universal Pictures International Netherlands. Maar daar wijkt The Super Mario Bros, Movie van af. “De helft van de mensen gaat naar de Engels gesproken versie. Dat is voor een animatiefilm uniek”, zo vertelt de filmmaatschappij. Peter weet wel hoe dat komt. “De Nederlandse versie is echt voor de kinderen, maar er zijn veel volwassenen die de film willen zien. Die gaan liever voor de originele stemmen. Ook de vele beroemdheden spreken hen aan.” Die beroemde Amerikaanse stemmencast bestaat uit onder andere Chris Pratt, Seth Rogen, Anya- Taylor Joy en Jack Black. “Chris Pratt is natuurlijk gekozen omdat hij een ‘box office pull’ is”, aldus Peter. “Mensen gaan graag naar de bioscoop voor de nieuwe Chris Pratt-film. En dan heb je natuurlijk Jack Black als Bowser. In de games gromt Bowser alleen maar, dus dat hij praat en zelfs zingt in deze film is voor de fans ontzettend leuk.”

Peaches

Het nummer dat wordt gezongen door Jack Black, genaamd Peaches, is een regelrechte hit. Zo gaat de videoclip viraal. Ook maakt het nummer kans om voorgedragen te worden voor een Oscar. Het laat zien hoe belangrijk de kracht van social media en online marketing is. “Vanaf het begin waren mensen al enthousiast over Jack Black in de film. Dat hij ging zingen is natuurlijk geweldig, dat was een verrassingseffect en heeft echt geholpen bij het succes van de film”, aldus Peter. “Dat Peaches viraal is gegaan helpt de marketing.”

De tekst gaat verder onder de video

Marketing

Bij een grote film hoort een goed marketingplan. Natuurlijk zijn er virale filmpjes zoals Peaches en het enthousiaste publiek, zo legt Universal Pictures International Netherlands uit. “De reacties op The Super Mario Bros. Movie zijn enorm positief waardoor de mond-tot-mondreclame heel goed is.” Maar het marketingplan van The Super Mario Bros. Movie gaat stukken verder dan dat, zo weet Peter ons te vertellen. “Je hebt een paar sterke merken die samenkomen bij deze film. Zowel Nintendo als filmmaatschappijen Universal en Illumination, bekend van onder andere The Minions, hebben zo hun eigen fans. Vooral Nintendo is erg groot. Zij hebben ook bij deze film door het hele proces heen hun fans gevoed met informatie. Zo hebben ze meerdere keren per jaar een kleine persconferentie waarin ze hun plannen presenteren aan de fans. Zo houd je mensen constant enthousiast.”

Toekomst van Mario

Een succes betekent vaak dat we een tweede film kunnen verwachten. Volgens Peter zijn de plannen nog stukken groter. “Deze film is onderdeel van de tactiek van Nintendo om een nóg grotere franchise te worden. Dus ze focussen niet alleen op de games, maar ook op films en pretparken.”  Ook The Super Mario Bros. Movie speelt daar slim op in. “Het valt op dat de werelden in de film lijken op de pretparken. Ook waren er veel knipogen naar de spellen die we allemaal kennen. Als je de film hebt gezien krijg je gelijk zin om die te spelen of om naar een pretpark te gaan. Een volgende Mario- film is dan ook onvermijdelijk.”

The Super Mario Bros. Movie is nu te zien in de bioscoop.