Viktor Brand over succes Mr. Frank Visser: ‘Een toefje leedvermaak, daar kom je niet onderuit’

Wat hebben we weer kunnen genieten van Mr. Frank Visser doet uitspraak. Hondenhaters, webcamseks, en heel veel gescheld: het kwam allemaal voorbij. Veronica Superguide sprak presentator Viktor Brand over het succes én de bijzondere deelnemers. “Of je nou een aso bent of nette dame, beiden worden boos.”

Viktor Brand in Mr. Frank Visser doet uitspraak
© SBS6

Viktor heeft alweer 140 afleveringen van Mr. Frank Visser doet uitspraak achter de rug. Volgens Angela de Jong moet hij een Oscar krijgen voor zijn ‘geacteerde’ houding, maar daar is de presentator het niet mee eens. Al geniet hij wel van het succes.

Mr. Frank Visser Doet Uitspraak is een echte kijkcijfertrekker. Hou jij de reacties iedere week in de gaten?

”Ja, zeker. Als ik thuis ben tenminste. Je gaat niet elke week meer naar je eigen hoofd kijken natuurlijk. Maar als het wordt uitgezonden en ik ben thuis, dan pak ik Twitter erbij en kijk ik mee met de reacties. We zijn iedere week trending. Heel leuk dat mensen ’s middags al Twitteren dat ze er zin in hebben.”

Die reacties op Twitter zijn vaak leuk, maar soms ook best gemeen. Vind je dat niet moeilijk?

“Als je mijn werk doet, dan schrik je daar niet meer van. Gelukkig zijn de meeste mensen op Twitter humoristisch, maar er zitten altijd figuren tussen waarvan je denkt: waarom doe je zo? Maar iedereen mag iets vinden. De mensen in ons programma zijn vaak geen doorsnee types en daar vind je wat van. Dat mag natuurlijk.”

Wat is volgens jou de kracht van het programma?

“We hebben allemaal buren, dus iedereen kan zich zo’n situatie voorstellen. Je kan lekker een kant kiezen. Het is ook een leuke vorm van binnenkijken bij mensen, want je krijgt het interieur te zien. Daarnaast zijn de juridische kwesties ook wel interessant. Én een toefje leedvermaak, daar kom je niet onderuit. Mijn rol is om ervoor te zorgen dat je – een uur lang - niet alleen maar naar schreeuwende mensen zit te kijken, maar ook een lach hebt. Ik denk dat dat vooral de kracht is van het programma. Een combinatie van het echte leven en een goede dosis humor.”

De deelnemers zijn vaak heel bijzonder. Hoe vinden jullie deze mensen?

“Die melden zich gewoon aan. Ik las vorige week een column van Angela de Jong en daaruit maak ik op dat zij denkt dat het allemaal nep is. Daar was ik zeer over verbaasd over, want hoe kan je dat nou denken? Je denkt toch niet dat wij in de afgelopen 140 afleveringen acteurs van castingbureaus hebben gebruikt? Maar zij moet maar denken wat ze wil.” 

Angela de Jong zei ook in haar column dat jij een Oscar verdient. Daar ben jij het dus niet mee eens?

“Ik weet niet of ze dat cynisch bedoelt, maar iedereen die mij kent, weet dat ik expressief ben in mijn gezichtsuitdrukking. En gezien de vele gifjes die circuleren van mij begrijp ik dat de kijker dat grappig vindt. Maar het is niet zo dat ik daar zit en anders doe.”

Dus je hoeft nooit je lachen in te houden? Kijkers liggen constant in een deuk, maar jij houdt altijd je gezicht netjes in een plooi. Schiet je nooit in de lach?

“Nee, oprecht niet. Als ik bij hen op de bank zit schiet ik niet in de lach. Ik ben heel goed geworden in neutraal zijn. Mijn taak is om hun verhalen aan te horen en om ze, waar mogelijk, met elkaar te laten praten. Soms weten de buren niet dat iemand misschien iets ergs heeft meegemaakt en daarom zo heftig reageert. Als je wat vaker met elkaar praat dan heb je ook meer begrip voor elkaar. Als ik daar zit besef ik dat ik te gast ben. Ik doe het allemaal met een dosis humor, maar altijd met respect. Want voor hen is het de hoofdzaak in hun leven. Tuurlijk heb ik wel eens gelachen, zoals met de dame van de webcamseks. Dan moet ik daar wel om lachen, maar ik zal mensen nooit úítlachen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Viktor Brand tijdens Mr. Frank Visser doet uitspraak
© SBS6

Het is vaak grappig, maar de deelnemers zijn soms wel héél erg emotioneel. Is het wel eens te ver gegaan, dat het de montage niet haalt?

“Het is gewoon een rechtszaak op televisie. Maar ik zet het programma niet in elkaar, dat doet een eindredacteur. Ik presenteer en doe mijn ding. Soms zijn er wel dingen waarvan ik later denk: dat helpt de zaak niet, laten we dat niet in de montage doen want dat is te erg. Als iemand hele tijd loopt te schelden haalt dat de montage niet. Maar mensen zijn vrij emotioneel. En of je nou een aso bent of een hele nette dame, beiden worden net zo boos als ze ruzie maken.”

Hoe is je contact met je eigen buren?

“Ik vind mijn eigen buren fantastisch. Ik weet niet of zij op hun hoede zijn met mij, maar ik heb het met ze getroffen. Je moet gewoon niet te close worden met je buren. Dat horen wij ook vaak, buren gaan bij elkaar op de borrel en zelfs samen op vakantie. Dat is vragen om problemen. Ik ben heel goed met mijn buren en als ze iets nodig hebben dan zijn we er voor elkaar, maar ik kom niet langs op je verjaardag.”

En hoe is je band met Mr. Frank Visser? We zien jullie altijd onderonsjes hebben op tv, is dat allemaal echt?

“We zijn zeer, zeer gewaardeerde collega’s geworden. Absoluut. We zitten de hele dag met elkaar in een kamertje waar we moeten wachten en werken. We hebben daar de grootste lol. De chemie is er nog steeds en ik ben dol op die man.”

Hoe lang wil je door met Mr Frank Visser doet uitspraak?

“Zolang er burenruzies zijn en ik het leuk vind. Als ik dit nog komende jaren mag doen, dan teken ik daarvoor.”

Mr. Frank Visser doet uitspraak is terug te zien via KIJK.nl.