Verhitte discussie bij Vandaag Inside over schandalen bij Studio Sport

Nadat gisteravond het zoveelste schandaal over grensoverschrijdend gedrag in de media naar buiten kwam, laaide de discussie bij Vandaag Inside ook weer flink op. En daarbij krijgt vooral Johan Derksen het flink te verduren.

Vandaag Inside

Van een klein beetje leedvermaak zal er ongetwijfeld sprake zijn bij de heren van Vandaag Inside, nu er allerlei verhalen naar buiten komen over Studio Sport-corifeeën als Jack van Gelder, Tom Egbers en Mart Smeets. Maar Johan vindt het vooral allemaal geneuzel, waarna hij de hoon van de anderen over zich heen krijgt.

32 meldingen

De aanleiding is het stuk in De Volkskrant gister, waarin voormalige Studio Sport-presentatrice Aïcha Marghadi haar verhaal vertelt over haar tijd bij het programma. Daaruit blijkt ook dat er door 32 (oud)-medewerkers meldingen zijn gedaan over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, waar vervolgens niets mee gedaan is door de hoofdredactie en de directie. De hoofdredactie heeft inmiddels aangekondigd 'op termijn' te zullen vertrekken.

Lompe mannen

Aïcha wilde zichzelf verbeteren, dus was ze op zoek naar een mentor. Tom Egbers werd afgeraden, omdat die niet zo handig is met mooie vrouwen. Toen moest het maar Jack van Gelder worden. Daaruit volgde het verhaal dat Jack deze week zelf vertelde bij HLF8. Een andere negatieve ervaring had ze met Mart Smeets, die terwijl ze zich kwam voorstellen hardop riep: "Wat moeten we hiermee?" Wilfred en René vinden het echt niet kunnen dat je zulke uitspraken doet. René: “Ik zou dit soort dingen niet zeggen tegen iemand die ik nog nooit ontmoet heb.” Maar Johan denkt er anders over.

Niet gered

Johan: "Wat ik uit het hele stuk ervaar, dat zij het vooral als vervelend heeft heeft ervaren, omdat zij het niet gered heeft daar op de redactie." En over de ervaring met Mart Smeets: “Nou, dat kan ik me voorstellen. Wat moeten we hiermee, met zo’n hittepetit.” Wilfred: "Dat is toch een beetje een vreemde opmerking?" Johan: “Kom nou Wilfred, je gaat mee zitten huilen.”

Broodjes en cake

Uit het stuk in De Volkskrant blijkt ook dat Aïcha broodjes en cake meenam naar de redactie en dat niemand dat vervolgens wilde. Ook dat heeft volgens Johan niets met haar persoonlijk te maken. "Ze vonden haar gewoon een slechte presentatrice." Johan vindt het hele stuk uit De Volkskrant maar geneuzel. Hij heeft dan ook geen medelijden met het vermeende slachtoffer. “Ik vind het alleen erg voor de vrouw van Tom Egbers.” Maar ook dat bedoelt hij anders dan het klinkt.

Affaire met de stagiaire

Uit het stuk blijkt namelijk ook dat Tom Egbers een affaire had met een 22-jarige stagiaire bij het programma, waar zijn vrouw, MORES-voorzitter Janke Dekker, ook achter kwam. Die kwam vervolgens verhaal halen bij de stagiaire in kwestie. Johan: "De vrouw van Tom Egbers, die heeft als een zedenpredikster aan al die talkshowtafels geroepen dat mensen die klachten hebben voor seksueel overschrijdend gedrag: meld je bij mij! En haar man is de enige waar klachten over zijn zo’n beetje."

Onmogelijke situatie

Bargast Chris Woerts vindt niet dat Tom aankomende zondag nog Studio Sport kan presenteren. En daar is Johan het wel emee eens. "Tom Egbers heeft een onmogelijke situatie gecreëerd, ook naar z’n echtgenote toe. Die echtgenote zit voor aap. Als je die oude beelden van haar ziet. En Tom heeft haar weer voor lul gezet." Dat Tom vervolgens de stagiaire is gaan lastigvallen, nadat de relatie werd verbroken had vooral te maken met rancune denkt Johan. "Hij heeft er de tering in gehad natuurlijk dat dat bij z’n vrouw terecht gekomen is."

Niet meer op televisie

Chris herhaalt nog eens zijn standpunt: "Tom Egbers kan niet meer op televisie." Wilfred: “Volgens Amerikaanse of Nederlandse standaarden?” Chris: "Allebei." Tafelgast Hélène Hendriks: "Het lijkt me voor hemzelf ook niet echt prettig om dat nog te doen. Ik zou ook eventjes pas op de plaats maken.”

Autocue

Dan vindt Johan het een goede gelegenheid om Tom nog even af te zeiken, niet om z’n daden, maar om z’n talent. “Dat meisje wilde hem graag als mentor, want hij was Mr. Studio Sport, hij was de grote ster. Maar hij doet niet anders dan de autocue voorlezen. Hij heeft nog nooit wat uit z’n hoofd kunnen vertellen." Dan volgt even een ongemakkelijke stilte. Wilfred: "We kunnen er van alles over zeggen, maar die man heeft het al moeilijk genoeg op het moment."

Vandaag Inside zie je op werkdagen rond 21.35 uur op SBS6.