Verdachte aangehouden in chantagezaak André van Duin

Groot nieuws in de chantagezaak rondom André van Duin. Er is een verdachte aangehouden, die inmiddels zijn excuses heeft aangeboden aan André.

André van Duin
© Brunopress

In een persbericht laten advocaten Geert-Jan en Carry Knoops weten dat er een verdachte is aangehouden in de zaak rondom hun cliënt André van Duin, die gechanteerd werd. De verdachte is gehoord en heeft inmiddels zijn spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

Chantage

André deed aangifte bij de politie omdat hij vals werd beschuldigd van 'iets', waar hij ook gechanteerd mee werd. Wat dat 'iets' is werd verder niet duidelijk. Wel was hij enorm geschrokken van de beschuldigingen. Hij was dan ook blij dat het Openbaar Ministerie zeer voortvarend te werk ging in hun onderzoek. En dat blijkt nu ook, aangezien de verdachte al is aangehouden. Iets minder dan een maand geleden kondigde André al aan dat hij met een update zou komen in de zaak, maar dat duurde dus toch iets langer.

Voorwaardelijk sepot

De verdachte werd aangehouden voor afdreiging, een juridische term voor chantage. Inmiddels heeft de verdachte ook al bekend en dus ook zijn spijt betuigd voor z'n handelen. Omdat André zijn excuses heeft aanvaard, heeft het OM de verdachte een voorwaardelijk sepot opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Daarmee loopt de zaak voor verdachte ook met een sisser af zolang hij zich aan de voorwaarden houdt.

Opgelucht

André is opgelucht door de aanhouding. "In deze tijd kan iedereen op sociale media van alles over iedereen roepen en beweren. Een valse beschuldiging of een verzinsel kan hierdoor in korte tijd veel aandacht krijgen", laat hij in een verklaring weten. "Met het gevaar dat zo’n onwaarheid wordt overgenomen door juicekanalen of socialmediasites. De volgende stap is dan dat het verzinsel als een 'mogelijke waarheid' een eigen leven gaat leiden. Ik hoop dat deze zaak duidelijk maakt dat bekende personen in deze digitale tijd niet vogelvrij zijn verklaard. Dat maakt de wijze waarop het OM deze zaak heeft afgehandeld duidelijk. Daarvoor ben ik het OM zeer erkentelijk."

André wil verder niet ingaan op de zaak.

Bron: ANP / Veronica Superguide