Verborgen Parel: Cruel Summer – ‘Ondanks mijn kritische houding wist deze thrillerserie mij volledig in te pakken’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt recensent Ruben Praster de thrillerserie Cruel Summer op Prime Video.

Cruel Summer

Ik ben een 80’s kid, maar mijn warmste herinneringen komen uit de jaren negentig. Ik herinner mij nog goed de muziek, de films, de kleding en het gekraak van een modem om het internet op te komen. Het maakt mij extra kritisch op films en series die plaatsvinden in mijn favoriete tijdsperiode. Cruel Summer speelt zich af in 1993, 1994 en 1995, maar ondanks mijn kritische houding wist deze thrillerserie mij volledig in te pakken.

Tegenpolen

De Prime Video Original draait om twee tienermeisjes: de nerdy Jeanette (Chiara Aurelia) en de populaire Kate (Olivia Holt). Jeanette is ongelooflijk jaloers op haar tegenpool en wanneer Kate opeens spoorloos verdwijnt, verandert het verlegen muurbloempje in de populairste chick van de school. Het is een opvallende transformatie, die ervoor zorgt dat steeds meer mensen denken dat Jeanette iets te maken heeft met de verdwijning van Kate.

De meest gehate persoon van het land

Ook als kijker word je flink aan het twijfelen gebracht. De verhaallijn die zich afspeelt in 1993 toont hoe Jeanette geobsedeerd raakt door Kate en in 1994 heeft zij praktisch haar leven gestolen. Maar het zijn de gebeurtenissen in 1995 die je echt aan het twijfelen brengen. In dit jaar is Jeanette de meest gehate persoon van het land. Ze heeft ‘iets’ gedaan en zelfs haar eigen vader kan zijn dochter amper aankijken.

Dezelfde actrice?

Je weet nooit goed of je sympathie moet hebben voor Jeanette. In 1993 is ze een lief, onhandig kind dat onzeker is over haar uiterlijk, maar in 1994 is Jeanette gewoon een bitch die haar vrienden in de steek laat en in 1995 is zij eenzamer dan ooit tevoren. Chiara Aurelia speelt de rol uitstekend en op sommige momenten is het moeilijk te geloven dat de verschillende versies van Jeanette gespeeld worden door dezelfde actrice.

Het verhaal van Kate

Maar de serie draait natuurlijk ook om Kate en wat Cruel Summer heel slim doet, is het afwisselen van de verhaallijnen. De eerste aflevering draait om Jeanette, maar de tweede om Kate. Je ziet haar in 1993 als het meisje dat een ideaal leven lijkt te hebben, dan zie je in 1994 wat er met Kate is gebeurd en in 1995 worstelt de tiener met de traumatische gebeurtenissen en is zij net zoals Jeanette eenzamer dan ooit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Cruel Summer
© Freeform

Perfecte casting

Olivia Holt zet ook een hele sterke rol neer, al heeft haar personage iets minder diepgang en is ze voornamelijk het mooie meisje dat een ongelukkig leven leidt, zonder dat iemand het doorheeft. Dat maakt het makkelijk om sympathie voor haar te hebben, waardoor het een stuk geloofwaardiger is dat iedereen zich zo snel tegen Jeanette keert. De casting van de twee hoofdrolspeelster is geweldig en zij dragen de serie.

Dromerige covers

Een ander hoogtepunt is het tijdsbeeld. Zoals ik al zei ben ik erg kritisch. Als een verhaal zich afspeelt in 1994 en je hoort muziek uit 1996, dan haak ik al af. Maar Cruel Summer heeft hier ook een slimme oplossing voor. De serie is gemaakt voor een jonger publiek, dat weinig heeft met de muziek uit die tijd, en daarom bestaat de soundtrack uit dromerige covers van de hits van toen. Zo krijg je nog steeds je dosis nostalgie, zonder dat de jonge kids zich kapot schrikken van het rauwe geluid van bands als The Smashing Pumpkins en The Pixies.

De tekst gaat verder onder de video

Een slim verhaal en twee sterke hoofdrolspelers

Cruel Summer laat zien dat een serie niet veel meer nodig heeft dan een slim verhaal en twee sterke hoofdrolspelers. Natuurlijk heeft de Prime Video Original nog meer te bieden, zoals een fascinerende schurk, maar hoe minder je weet over de serie hoe meer je verrast zult worden door de plotwendingen.

Tweede seizoen

Het tweede seizoen van Cruel Summer staat gepland voor dit jaar en ook al ben ik gek op de serie, weet ik niet of de nieuwe afleveringen net zo geniaal zullen zijn. Opnieuw ben ik weer kritisch, maar ik laat mij graag opnieuw verrassen.

Cruel Summer is te zien op Prime Video.

Meer Verborgen Parels