Verborgen Parel: The Night Manager – ‘Stijlvolle en spannende spionagethriller met absolute topcast’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Deze keer tipt redacteur Eric van der Woude zijn favoriete miniserie van Britse bodem.

Tom Hiddleston The Night Manager

Halverwege Seizoen 3 wordt het écht goed.’ Voor mensen die dit soort aanbevelingen doen is een speciaal plekje in de hel gereserveerd. In een tijd dat bioscoopfilms van 180 minuten eerder de regel dan de uitzondering zijn, kan ik niet tientallen avonden spenderen aan een serie die trager op gang komt dan een bejaarde bij de zelfscankassa. Ik koester dan ook de miniseries, die een fraai afgerond verhaal vertellen in slechts een handjevol afleveringen. Less is more, en zo. Denk daarbij aan titels als The Night Of, Escape at Dannemora (lekker obscure bonustip!) en Mare of Easttown

Uit op wraak 

In dat klinkende rijtje mag The Night Manager niet ontbreken. Hierin raakt John Pine, een nachtmanager van een chique hotel in Caïro, tegen wil en dank betrokken bij de jacht op wapenhandelaar Richard Roper. Wanneer een friend with benefits van Pine wordt gedood door deze ongrijpbare crimineel, zint hij op wraak. Met behulp van de Britse autoriteiten infiltreert de nachtklerk in Ropers organisatie. Maar Pine ontdekt al snel dat de wapenhandelaar ook zo zijn contacten heeft bij de opsporingsdiensten… 

Tom Hiddleston als 007?

De belangrijkste reden om The Night Manager op je kijklijstje te zetten is de waanzinnige cast. Zo wordt de titelheld gespeeld door niemand minder dan Tom Hiddleston. De Loki-acteur is volgens veel James Bond-fans de ideale opvolger van Daniel Craig. Of Tom zich ooit in de smoking van 007 zal hijsen, valt te betwijfelen. Maar als je deze charismatische Brit wil zien schitteren in een spannende en stijlvolle spionagethriller met internationale allure, hoef je niet verder te zoeken dan The Night Manager. 

Oscar-winnaar

En ook met de rest van de cast zit het wel snor. De andere sterspelers zijn namelijk Hugh Laurie (House) als de meedogenloze Roper en Oscarwinnaar Olivia Colman (The Crown) als Pines contactpersoon bij de opsporingsdiensten. Bijzonder: alle drie de hoofdrolspelers wonnen een Golden Globe voor hun rollen in The Night Manager. Des te indrukwekkender is het dat de show wordt gestolen door Tom Hollander (ook al zo goed in The White Lotus) als de doortrapte rechterhand van de wapendealer. Hij speelt met zichtbaar plezier een van de meest vileine schurken uit de recente seriegeschiedenis. Geen wonder dat Hollander voor deze rol een BAFTA ontving, de belangrijkste acteerprijs in Groot-Brittannië. 

Nieuw seizoenen

Met slechts zeven afleveringen zit er geen grammetje vet aan deze internationale spionageserie vol actie en intrige. Hoewel… onlangs werd bekendgemaakt dat Tom na zeven jaar terugkeert voor een tweede én derde seizoen. We kunnen niet uitsluiten dat de nachtklerk hierdoor alsnog te laat uitcheckt. Tot die tijd mag The Night Manager zich wat mij betreft rekenen tot een van de beste miniseries van de laatste tien jaar.

De tekst gaat verder onder de video

The Night Manager is te zien op Prime Video en NPO Plus.

Meer Verborgen Parels: