Verborgen Parel: The Fallout - 'Dit drama breekt mijn hart op de beste manier mogelijk'

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt redacteur Lise Knipping een van haar favoriete films van dit moment: het tienerdrama The Fallout. 

Door Lise Knipping
The Fallout

Laat ik maar meteen zeggen dat ik zelden kijk naar tienerdrama's. Waar mensen weglopen met Booksmart of Lady Bird, doet het mij vrij weinig. Hoe kan het dan toch dat ik The Fallout - over twee jonge meiden op een middelbare school - wél aan iedereen zou aanraden? Dat is eigenlijk heel simpel. Deze film is hartstikke volwassen, enorm relevant en breekt mijn hart op de beste manier mogelijk.

Wapengeweld

The Fallout begint meteen heftig met een schietpartij op een middelbare school. Wanneer de schutter erop los schiet in de gangen van de high school, schuilt Vada (Jenna Ortega) samen met modepopje Mia (Maddie Ziegler) op de wc's. Het is de eerste keer dat de twee elkaar ontmoeten, maar worden meteen samen in deze heftige situatie gesleurd. De makers hebben de briljante keuze gemaakt om nauwelijks op te bouwen naar dat moment en dat is een meesterlijke zet geweest. Op die manier word je als kijker meegezogen in de tragedie en voel je vooral de uitzichtloze nasleep ervan.

De tekst gaat verder onder de trailer

Trauma

Na het verschrikkelijke incident moeten de twee (samen met tientallen andere scholieren) het trauma verwerken. Iedereen doet dat natuurlijk op een andere manier. Vada's beste vriend Nick (Will Ropp) wil vooral actie ondernemen en staat voorop in protesten tegen wapengeweld. Quinton (Niles Fitch) - die zijn broer dood heeft zien gaan tijdens de schietpartij - probeert het vooral te accepteren en het positief te benaderen. Dat gaat weer anders bij de twee hoofdrolspeelsters van The Fallout. Mia durft niet meer naar haar danslessen, kan 's nachts geen oog dichtdoen en grijpt naar de drank. Vada heeft nachtmerries, is enorm terughoudend, raakt vervreemd van haar vrienden en familie en voelt zich vooral verdoofd. Er ontstaat iets moois maar bijzonder pijnlijks wanneer Vada en Mia dichter naar elkaar groeien.

Genoeg plek voor gevoel

De twee proberen hun trauma op hun eigen manier, maar vooral met elkaar te verwerken. Ze vinden elkaar in een chaos vol verdriet en dat levert een mooi verhaal op. The Fallout is eigenlijk hartstikke somber, maar de makers maken ruimte voor luchtige gesprekken of grappige situaties. Geen enkele scène wordt te gehaast verteld en gevoel (vooral die van de kijker) krijgt genoeg plek in het tienerdrama.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Fallout
© Warner Bros. Pictures

Haar beste werk

Jenna Ortega is misschien wel de grootste reden om The Fallout eens te bekijken. De upcoming actrice schittert op dit moment in de hitserie Wednesday als de duistere donderwolk Wednesday Addams, maar ik durf wel te zeggen dat dit niet haar beste werk is. Jenna heeft met The Fallout een bijzondere prestatie geleverd en daarmee wordt de film gedragen door de jonge actrice. In dit intieme drama heeft ze laten zien wat ze kan en dat is veel meer dan alleen een chagrijnig gezicht opzetten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Fallout
© Warner Bros. Pictures

Geslaagd

The Fallout is een verborgen parel die eigenlijk vanaf de release al niet meer zo verborgen had moeten zijn. Het indrukwekkende verhaal, brok aan emotie, het belangrijke thema, de bijzondere invalshoek, prachtige beelden en voortreffelijke performances van de cast zorgen ervoor dat The Fallout tot een van mijn favorieten behoort. Het tienerdrama laat je iets voelen waarvan je zelf moet uitvogelen wat dat precies is. Dan is voor mij een film al geslaagd. 

The Fallout is te zien op HBO Max.

Meer Verborgen Parels