Verborgen parel: Buffy the Vampire Slayer – ‘De onbekende film die iedereen zou moeten kijken’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Deze keer tipt recensent Romy van Krieken een onverwacht leuke film op Disney+: Buffy the Vampire Slayer.

Buffy the Vampire Slayer

In mijn persoonlijke encyclopedie staat onder de uitdrukking ‘guilty pleasure’ een verwijzing naar Buffy the Vampire Slayer (1992). Dat is een film die na de première werd weggelachen: “Een cheerleader die achter vampiers aangaat? Belachelijk!” En vijf jaar later compleet werd overschaduwd door de gelijknamige hitserie: “Een cheerleader die achter vampiers aangaat? Briljant!” Resultaat: de meeste mensen weten niet eens meer dat die film bestaat en dat is (on)doodzonde.

Bak vol chips en verwachtingen

In een tijd dat je tv-proramma’s nog niet terug kon kijken, gebeurde het vaak dat je pas bij de tweede of derde aflevering aanhaakte, omdat je dan pas wist, las of hoorde dat een bepaalde serie goed was. Bij Buffy the Vampire Slayer had ik dat probleem niet, omdat ik dol was op de gelijknamige film. Daarom zat ik meteen klaar met een bak vol chips en verwachtingen toen ik hoorde dat Buffy-bedenker Joss Whedon er een tv-serie van had gemaakt.

De tekst gaat verder onder de trailer

Vampiers doden is een apart bijbaantje

Aangezien iedereen alle Buffy-seizoenen meerdere keren heeft gezien - toch? - zitten er in de film weinig verrassingen op verhaalniveau. Je weet al dat die blonde bimbo Buffy is voorbestemd vampiers een staak door het hart te steken. En dat zo’n bijbaantje lastig te combineren is met school, huiswerk, jongens en meer tienerproblemen. Het verhaal is verder flinterdun; de eindstrijd vindt plaats tijdens het schoolfeest en de finale is een happy end. Klaar.

Nineties versie van Marilyn Monroe

Die ‘spoiler’ geeft al aan dat de film Buffy the Vampire Slayer veel luchtiger is dan de tv-versie. Hoewel de scherpe randjes er tegen Whedons zin af werden gehaald, zit er gelukkig nog genoeg geinig spul in. De film is een fijn opstapje naar de serie; het is er nog niet helemaal, maar de basis is sterk en er zit duidelijk meer in het originele basisgegeven. Om precies te zijn zeven tv-seizoenen meer. Twaalf als je de spin-off Angel meetelt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Buffy the Vampire Slayer
© 20th Century Fox

Marilyn Monroe gekruist met Clueless

Het is leuk en interessant om te zien hoe Kristy Swanson in Buffy the Vampire Slayer de iconische titelrol speelt, waar Sarah Michelle Gellar later wereldberoemd mee werd. Swansons Buffy ziet eruit als een nineties-versie van Marilyn Monroe en ze praat als Alicia Silverstone in Clueless. Mijn persoonlijke favoriet is: “Does the word ‘duh’ mean anything to you?” Geen wonder dat die vampiers haar girlpower onderschatten.

Volslagen onbekende Ben Affleck

De ‘watcher’ die deze Buffy moet helpen, wordt gespeeld door een Donald Sutherland die er duidelijk geen zin in heeft. Hij is de enige wanklank in de film, want de rest van de acteurs gaat er lekker mee los. In de jonge cast kun je de nodige bekende koppen ontdekken: David Arquette, Thomas Jane, Hilary Swank (net achttien jaar in haar filmdebuut!) en zelfs Ben Affleck duikt even op in een verder onvermeld optreden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Buffy the Vampire Slayer
© 20th Century Fox

Foute vampier met grootheidswaanzin

De grootste lol in Buffy the Vampire Slayer komt van onze eigen Rutger Hauer, als foute oppervampier, en Paul Reubens als diens hulpje. Met name Reubens gaat met zoveel plezier zo ver over de top dat het aanstekelijk is. Zijn sterfscène alleen is de moeite van het kijken waard – en gaat tijdens de aftiteling nog even door. Zijn opmerking “Kill him a lot!” is ook een goed voorbeeld van gevatte teksten waarin we de hand van ome Joss herkennen.

Het filmdebuut van Luke Perry

Ik snap dat ze in de tv-serie de hoofdrol aan de sterkere actrice Sarah Michelle Gellar gaven, maar Kristy Swanson doet het best leuk. En Luke Perry, vers van zijn Beverly Hills 90201-succes, maakte hiermee een geinig filmdebuut als Pike. Hij heeft zelfs iets van mijn favoriete Buffy the Vampire Slayer-bloedzuiger Spike, maar dan als ‘dame in nood’, die door Buffy moet worden gered. En dat niet eens erg vindt. #Hartje.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Buffy, the Vampire Slayer
© 20th Century Fox

Geproduceerd door Dolly Parton

Ik vraag me oprecht af waarom deze Buffy-productie zo verguisd is. Het duurt slechts 86 minuten en ik kan niet de enige zijn met heimwee naar films van anderhalf uur. Langer is nergens voor nodig, tenzij je met Peter Jackson door Middle Earth gaat banjeren. De Buffy-film is zelfs geproduceerd door Sandollar, het bedrijf van Dolly Parton! Dus doe jezelf een lol, ga die film kijken en plak er meteen een Buffy-marathon aan vast. Geen dank.

Buffy, the Vampire Slayer is te zien op Disney+.

Meer verborgen parels

meer