Verborgen parel: Below Deck - ‘Eindelijk een realityserie voor de haters’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Deze keer tipt redacteur Merel van Baal een onverwacht leuke realityserie op Netflix en Viaplay: Below Deck.

Door Merel van Baal
Below Deck

Het begon allemaal met een opmerking van een oud-collega. “Ik kijk nu Below Deck, echt een aanrader”, zo zei hij. Ik lachte hem uit, want deze oud-collega is een volwassen man van 46 jaar oud. Niet iemand die ik ervoor aanzag om een of andere trashy realityserie te kijken. 

Voor de haters

Ik was wel nieuwsgierig genoeg om het de volgende dag te kijken, want waarom vond deze volwassen man dit zo leuk? En dus heb ik de serie opgezet, om vervolgens compleet verslaafd te raken. Wat het extra bijzonder maakt is dat mijn vriend, die een gezonde afkeer heeft voor realityseries, het nu ook kijkt. Terwijl hij normaal gezien direct dat ‘Amerikaanse geschreeuw’ uit wil zetten, zie ik nu zijn ogen toch steeds meer naar het scherm afdwalen. “Stiekem vind ik het best wel leuk”, zo hoorde ik hem fluisteren tegen een vriend. Met Below Deck is er eindelijk een realityserie voor de haters.

Richie Rich rijk

In Below Deck wordt de crew van een superjacht gevolgd tijdens een charterseizoen. Ieder seizoen zijn er nieuwe crewleden, maar dezelfde kapitein: de ‘dekhengst van de zee’, genaamd kapitein Lee. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wat hij uitvoert op die boot, aangezien we de zilveren vos alleen maar koffie zien drinken en over de zee zien turen vanaf de superjacht. En met superjacht, bedoel ik ook echt superjacht. Denk aan boten van zestig meter lang. Nu weet ik eigenlijk niks van boten, maar dat klink bizar groot. Ik heb het even opgezocht en de goedkoopste jacht waarmee wordt gevaren tijdens Below Deck is dik 26 miljoen euro waard. Voor een weekje op de boot betalen deze mensen 140 duizend euro (laagseizoen) tot maar liefst 325 duizend euro (hoogseizoen). Het mag duidelijk zijn: de mensen die deze boten afhuren tijdens het seizoen zijn niet zomaar rijk, ze zijn ‘Richie Rich rijk’.

Zwembad in de zee

Wat krijgen ze daarvoor? Een bediening van ongeveer tien man die alles voor hen doet, eten, drinken, en 5-sterren chef die 24/7 voor hen klaar staat en waterspeeltjes. En niet zomaar wat waterpistooltjes. Denk aan jetski’s, glijbanen, trampolines op zee, en soms wordt er zelfs een zwembad in de zee gecreëerd zodat de gasten geen last hebben van de vissen. Ik herhaal: een zwembad in de zee zodat de gasten geen last hebben van de vissen. En dan te bedenken dat ik vroeger alleen een pingpongtafel op de camping wilde…

Veel meer dan een gewone realityserie

En precies in deze absurde rijkeluisdingen zit de kracht van het programma. Want waar we bij de meeste realityseries hersenloos staren naar een stel idioten in een huis, biedt Below Deck veel meer dan dat. Ja, de crew spoort van geen kanten. Het is vaak een mix tussen een stelletje hippies dat de wereld wil rondreizen en een paar bitches dat zich interessant voelt door de rijkeluisomgeving. En allemaal willen ze veel geld verdienen tijdens een charterseizoen. Oftewel, genoeg materiaal voor flink wat ruzies, seks en mentale inzinkingen. Maar dat zien we in iedere realityserie. In Below Deck krijg je ook nog eens een kijkje in de bizarre wereld van de superjachten. Rijke mensen met bijzonder weinig manieren en hoge eisen. Een 5-sterrenchef die in de kleinste kombuis van de wereld de prachtigste gerechten maakt. Een boze leidinggevende omdat de lakens net niet goed genoeg zijn gestreken. En dat allemaal op de mooiste plekken van de wereld.

Voor iedereen wel iets

Below Deck heeft voor iedereen wel iets. Sommigen dromen van een rijk leven op een superjacht, met een crew die je op wenken bedient. Anderen zijn stiekem hartstikke jaloers op de crew. Twintigers die geen saaie bureaubaan hebben, maar de wereld rondreizen en de mooiste delen van Thailand, de Bahama’s, Caraïben en Griekenland zien. Voor de mensen die niet rijk zijn of de ballen hebben om alles achter te laten om op een jacht te werken is er goed nieuws: Below Deck heeft maar liefst tien seizoenen en er zijn alweer vier spin-offs. Genoeg om van te genieten, ook voor de haters.

Below Deck seizoen 5 is te zien op Netflix. Op Viaplay staan zes seizoenen!

Meer Verborgen Parels