Van 9 tot 5: de beste kantoorfilms

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Van 9 tot 5: de beste kantoorfilms

Van 9 tot 5: de beste kantoorfilms

|
|

Laatste update:

Het is weer maandag. Je zit te zweten onder de airco, terwijl de baas in je nek staat te hijgen en je collega naast je een in de magnetron opgewarmde kliek macaroni naar binnen zit te werken. Gelukkig kan het altijd erger, zo bewijzen deze films!

Office Space (1999)

Office Space zou je het beste omschrijven als het Amerikaanse antwoord op Debiteuren Crediteuren, of de voorloper van The Office. In deze komedie neemt programmeur Peter met een aantal collega’s wraak op hun onuitstaanbare baas (een heerlijke rol van Gary Cole uit Suits) na een ontslaggolf. Ze besluiten een programma te schrijven waarmee ze bedrijfsgeld doorsluizen naar hun eigen rekening. Maar het programma werkt beter dan ze dachten en ze verliezen al snel de controle!

Office Space is een gortdroge cultkomedie van Mike Judge, die ook tekende voor cartoonklassieker Beavis and Butt-Head. Momenteel werkt Judge aan Silicon Valley, een te gekke comedyserie over (opnieuw) een stel programmeurs die lief en leed delen op de werkvloer.

Glengarry Glen Ross (1992)

De medewerkers van een makelaarskantoor komen in zwaar weer wanneer hun verkoopcijfers teruglopen. Om de verkopers te motiveren, wordt een meedogenloze makelaar (Alec Baldwin) naar het kantoor gestuurd. Hij vertelt dat degene die het meeste onroerend goed verkoopt beloond wordt met een Cadillac. De verkoper die het minst presteert, wordt de laan uitgezet.

Glengarry Glen Ross is tot de nok toe gevuld met acteerkanonnen als Al Pacino, Ed Harris, Kevin Spacey en Jack Lemmon. Zij krijgen alle kans om te schitteren dankzij het scherpe scenario, gebaseerd op een prijswinnend toneelstuk. De scène waarin de bullebak Baldwin zijn ondergeschikten op niet mis te verstane wijze uitlegt wat er op het spel staat, groeide uit tot een klassieker.

The Wolf of Wall Street (2013)

Strippers, dwergen, fanfarebands; het bureau in The Wolf of Wall Street is met afstand het wildste kantoor dat we ooit hebben gezien. Geen wonder, de werkplek wordt gerund door Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio), een steenrijke beursmakelaar die niet kijkt op een dollar meer of minder. Maar als de opsporingsdiensten zijn schimmige zaakjes onder de loep nemen, moet Jordan schoon schip maken in zijn kantoor. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan!

Martin Scorsese (Goodfellas) liet zien dat er niet veel verschil zit tussen de maffia en de aandelenbeurs. Daarbij is DiCaprio perfect gecast als de even charmante als arrogante beursmakelaar. Fun fact: het woord ‘fuck’ is in al zijn varianten niet minder dan 569 keer te horen, meer dan in welke mainstreamfilm dan ook!

Nine to Five (1980)

In Nine to Five worden drie vrouwelijke collega’s constant getreiterd door hun seksistische baas. Wanneer ze er genoeg van hebben, besluiten ze hem met gelijke munt terug te betalen. Het resultaat is een klassieke 80s komedie, die nog maar weinig van zijn charme heeft verloren. Als kers op de taart is er nog het voor het Oscar genomineerde titelnummer van hoofdrolspeelster Dolly Parton, dat nog dagen in je hoofd blijft zingen!

Eervolle vermelding: The Matrix (1999)

Vooruit, The Matrix is waarschijnlijk niet de eerste titel die je te binnen schiet als je denkt aan kantoorfilms. Toch leverde deze moderne sciencefictionklassieker een van de beste kantoorscènes aller tijden op! Hierin krijgt Thomas ‘Neo’ Anderson (Keanu Reeves) een telefoontje op zijn werk van Morpheus (Laurence Fishburne). Deze waarschuwt hem voor de meedogenloze Agent Smith en zijn collega’s die hem op de hielen zitten. Wat volgt is een spectaculaire ontsnapping uit zijn kantoor, iets waar we op dagen als deze allemaal wel eens over fantaseren!

Lees verder