Undercover recensie: drugsgeweld met een zachte G

Veronica Superguide logo
Undercover recensie: drugsgeweld met een zachte G

Undercover recensie: drugsgeweld met een zachte G

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Drugs, verraad, absurde situaties en keihard geweld… Frank Lammers is een gewetenloze drugscrimineel in de nieuwe Netflix-serie Undercover.

Rechercheur Bob Lemmens (Tom Waes) is nét terug van een undercoveroperatie als de politie hem wederom nodig heeft. Bij toeval zijn ze de grootste XTC-producent van Limburg op het spoor gekomen. Als ‘Peter Bogaert’ neemt hij wéér afscheid van zijn verwaarloosde gezin, om door te dringen tot de Brabantse druglord Ferry Bouman (Frank Lammers).

Undercover recensie: drugsgeweld met een zachte G

Undercover

Lemmens wordt gekoppeld aan de Nederlandse undercoveragente Kim de Rooij (Anna Drijver), alias ‘Anouk’. Samen benaderen ze Bouman op de plek waar hij zich veilig waant, maar eigenlijk kwetsbaar is: camping De Zonnedauw. ‘Peter’ en ‘Anouk’ huren een wrakke stacaravan en proberen Bouman en zijn bende in te palmen...

Undercover recensie: drugsgeweld met een zachte G

Bouman is een sluwe crimineel die weinig aandacht trekt in het landelijke Limburg. Hij verdient goud geld met zijn pillenfabrieken, maar weet onder de radar te blijven van de politie. De sfeer op camping De Zonnedauw is meestal gemoedelijk. Zolang Bouman zijn zin krijgt is het gezellig, maar Ferry en zijn adjudant John Zwart (Raymond Thiry) treden érg grondig op als er losse eindjes vastgeknoopt moeten worden. Of… afgeknipt.

Paranoïde

Vooral Lammers weet af en toe een razende psychopaat neer te zetten, als Bouman wordt geconfronteerd met tegenslag of incompetente onderknuppels. Het runnen van een waterdichte operatie valt niet bepaald mee, als je personeel bestaat uit simpele zielen als Remco (Tim Haars) en Jurgen (Kevin Janssens). Thiry is meer de ‘stille professional’ die de schade probeert te beperken, zoals we hem kennen uit Penoza.

Undercover recensie: drugsgeweld met een zachte G

Ook aan de politiezijde gaat de operatie niet van een leien dakje. De persoonlijkheden van Bob en Kim verschillen enorm, wat voor aardig wat spanning zorgt tussen de agenten. Vooral Kim lijkt geen enkele angst te kennen en neemt behoorlijke risico’s. Bob, diep van binnen een ‘family man’, vindt het vooral belangrijk dat hij weer terug kan keren naar zijn gezin. Met een malafide transportbedrijf als dekmantel probeert hij de drugsproducenten er in te luizen. Dat valt nog niet mee: Bouman en Zwart bleven juist zo lang onopgemerkt door hun paranoïde gedrag!

Nederlandstalige Narcos?

Undercover biedt spanning en drama, maar er is ook zeker ruimte voor humor. De voornaamste bron is Elise Schaap (De TV-Kantine, Familie Kruys en Soof) als Ferry’s behaagzieke ‘trofeevrouwke’ Daniëlle. Ze vindt het heerlijk dat Ferry haar in de watten legt, maar leeft ook in een gouden kooi en heeft eigenlijk geen sociaal leven. Daniëlle kijkt enorm op tegen haar vlotte nieuwe campingbuurvrouw, en lijkt één van Ferry’s grootste zwakke punten.

Het dubbelspel staat centraal in dit spannende, soms absurde misdaaddrama (let op het gebruik van spiegelbeelden). Op de beste momenten roept Undercover prettige herinneringen op aan series as Narcos en zelfs Breaking Bad, maar dan in onze eigen achtertuin, bij wijze van spreken.

De release van Undercover verloopt vrij opmerkelijk. De serie werd al in zijn geheel uitgezonden op de Vlaamse zender Eén, en verschijnt op 3 mei op Netflix. De opnames voor het tweede seizoen zijn ook al van start gegaan.

Lees verder